"Wellicht kunnen we een keer burgemeesters vanuit de wereld vertellen en laten zien waar Nijmegen voor staat."
"Wellicht kunnen we een keer burgemeesters vanuit de wereld vertellen en laten zien waar Nijmegen voor staat." (Foto: )
In gesprek met de burgemeester

'Steden hebben een centrale rol'

Afgelopen week bezocht burgemeester Bruls het Global Parliament of Mayors in Bristol. Zo'n 80 burgemeesters vanuit de hele wereld kwamen daar bijeen om te praten over stedelijke thema's.

Wat was het doel?
We zijn uitgenodigd omdat we dit jaar Green Capital of Europe zijn. Die titel heeft Nijmegen veel aandacht en mogelijkheden opgeleverd om ons beleid uit te dragen. Het Global Parliament of Mayors is een relatief nieuw initiatief. Steden als Kaapstad, Den Haag en Philadelphia maken er deel van uit. Burgemeesters uit de hele wereld komen elk jaar bijeen om te praten over stedelijke problematieken en om van elkaar te leren. Doel is ook het beïnvloeden van regeringen op gewenste thema's. Steden hebben in veel problemen en uitdagingen wereldwijd toch een centrale rol. Een uniek feit om daarbij aanwezig te mogen zijn. Wij zijn als Nijmegen geen lid van dit netwerk maar kregen toch de gelegenheid toe te lichten waar wij voor staan. Ik heb op twee thema's het woord mogen voeren; over de overgang naar nieuwe energiebronnen en over de persoonlijke veiligheid binnen de digitale wereld.

Heeft het u wat opgeleverd?
Naast interessante ontmoetingen heb ik kunnen vertellen over hoe wij in Nijmegen omgaan met duurzaamheid. Ik heb daarbij ook aandacht gevraagd voor de sociale kant daarvan. Dat er ook aandacht moet zijn hoe met mensen om te gaan in plaats van alleen maar naar technische mogelijkheden te kijken. Wij hebben als stad veel ervaring hoe mensen te betrekken bij veranderingen en hoe om te gaan met weerstand tegen veranderingen. Als tweede heb ik mogen spreken over onze strategie Open en Weerbaar. Hoe te handelen in onze digitale wereld? Ik heb benadrukt dat wat ons betreft bij alle technologische veranderingen de mens vooral centraal moet blijven staan.

Hoe kijkt u terug?
Ik vond het een geweldig podium om Nijmegen te kunnen laten zien, wat we presteren op diverse terreinen. Op dit moment onderzoek ik of het ook interessant is om lid te worden van dit netwerk. Ik denk dat het veel kan opleveren. En wie weet, kunnen we dan in de toekomst een keer gastheer zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden