Nijmegen bindt strijd aan tegen straatroven

Nijmegen - De gemeente Nijmegen bindt nog intensiever dan voorheen de strijd aan tegen straatroven en overvallen. Gemeente en politie zijn gestart met een aanpak om zoveel mogelijk overvallen en straatroven te proberen te voorkomen. Hierin wordt samengewerkt met welzijnsorganisaties. Burgemeester Bruls vindt de preventieve aanpak belangrijk: "Ieder jaar blijkt dat tijdens de donkere dagen het aantal berovingen en overvallen toeneemt. We willen er zoveel mogelijk aan doen om dit te keren. Niet alleen door opsporen van daders, maar ook door acties te ondernemen waardoor het aantal incidenten afneemt. Want elke beroving of overval is er eentje teveel."

Door data-analyse en concrete tips wil de gemeente problemen zoveel mogelijk voorkomen. "Met data-analyse brengen we de grootste risicogebieden in kaart. De aanpak bevat verder onder meer actieve bezoeken aan ondernemers waarvan gebleken is dat zij in het verleden vaker dan gemiddeld slachtoffer zijn geworden. Denk aan maaltijdbezorgers, eenpersoons-afhaalrestaurants en cafetaria's. Daarnaast krijgen ondernemers flyers met preventietips", aldus de gemeente.

De daders zijn vaak jongens tussen de 15 en 23 jaar. "Jongeren die al eens in de fout zijn gegaan, krijgen bezoek van de politie om te laten merken dat ze nog in beeld zijn. Verder bekijkt de gemeente of er op een aantal scholen voorlichting gegeven kan worden over de consequenties van het plegen van een strafbaar feit voor zowel daders als slachtoffers."

Een ander instrument dat vaker ingezet zal worden is Burgernet. "Niet alleen direct na een incident maar ook een dag later krijgen deelnemers informatie over een incident en wordt aan getuigen gevraagd zich te melden. Ook onderzoeken gemeente en politie bij ondernemers of er behoefte is aan preventietrainingen en tips. Hiervoor zijn gratis digitale leervormen beschikbaar."

Meer berichten