Arnhem - Nijmegen: de beste circulaire regio

Nijmegen - De regio Arnhem - Nijmegen is uitgeroepen tot de beste circulaire regio van Nederland.

De winnende regio en werklocatie werden voor vijftig procent bepaald door publieksstemmen. De vakjury bepaalde de overige vijftig procent, met als criteria onderwerpen als circulariteit in visie, interactie met de omgeving, shared facilities, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. De regio Arnhem - Nijmegen scoorde hoog. Bedrijventerrein IPKW was genomineerd voor Beste Circulaire Werklocatie en eindigde in de top drie. Winnaar in deze categorie is het Utrechtse Werkspoorkwartier.

De jury roemde de concrete initiatieven, samenwerking, vestigingsklimaat en circulariteit zien als een verdienmodel. "De regio heeft de jury ervan overtuigd dat het zijn van koploper ook echt wordt waargemaakt. De regio Arnhem - Nijmegen is een échte voorloper op het gebied van de circulaire economie. Verduurzaming lijkt de regio in het DNA te zitten", oordeelt de jury.

"In geen andere regio in Nederland versterken economische kracht, stedelijke dynamiek en een groene leefomgeving elkaar op zo'n duidelijke manier als in de regio Arnhem - Nijmegen. Er wordt hard gewerkt aan het opschalen van circulaire activiteiten in de regio. De Investeringsagenda Stedelijk Netwerk Arnhem Nijmegen die in 2017 werd opgericht door de provincie Gelderland, samen met gemeenten Arnhem en Nijmegen zorgt voor cofinanciering van duurzame projecten."

De regio is er in geslaagd circulaire ontwikkelingen en projecten steeds beter met elkaar te verbinden door samenwerking te stimuleren. Vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten vormen samen het 'motorblok' van de circulaire economie. Deze activiteiten lijken hun vruchten af te werpen. Zo mag Nijmegen in 2018 de prestigieuze titel European Green Capital dragen, start afvalbedrijf ARN in Weurt dit najaar met het recyclen van incontinentiemateriaal en investeert afvalbedrijf AVR in Duiven in grootschalige CO2-afvang, die wordt gebruikt door tuinbouwbedrijven in NEXTgarden in Lingewaard. Ook won het circulaire fietspad van Zevenaar, gemaakt van olifantsgras, eerder dit jaar de KoopWijsPrijs 2018 van de Rijksoverheid. De gemeente Zevenaar werd daarbij geroemd om haar samenwerking met externe partners.

Goede samenwerking

Carla Koers, wethouder bij de gemeente Zevenaar en lid van het wethoudersoverleg Duurzaamheid van de Regio Arnhem Nijmegen mocht de prijs in ontvangst nemen: "Onze regio is enorm blij met de Award. We waren al trots op de nominatie van deze prestigieuze prijs, maar winnen is helemaal top. Hiermee zien we onze inspanningen beloond. Dit is ook alleen gelukt door de goede samenwerking met de inwoners, de provincie, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden