Steve Bannon in American Dharma.
Steve Bannon in American Dharma.

Beste documentaires van IDFA in LUX Nijmegen

Nijmegen - LUX Nijmegen viert zaterdag 24 en zondag 25 november het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) door in één weekend acht bijzondere IDFA-documentaires te vertonen. Van een politiek portret in Rusland tot een avonturenfilm in de VS, van het uitzichtloze bestaan van drie adolescenten, tot de nieuwe toekomst van een jonge vluchteling.

Van de honderden films die tijdens IDFA 2018 in (wereld)première gaan, heeft LUX een selectie gemaakt van de beste of meest bijzondere documentaires. LUX probeert daarmee een divers aanbod te tonen van over de hele wereld, waarbij verschillende culturen en perspectieven aan bod komen.

Als ieder foutje je leven kan kosten, kan je dan nog tot het uiterste gaan? Dat is de vraag die centraal staat in de spannende avonturenthriller 'Free Solo'. De meest onbevreesden onder de bergbeklimmers doen aan 'free solo': klimmen zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. En dat op grote hoogten, waardoor elk klein foutje letterlijk fataal kan zijn. Deze waanzinnig spannende documentaire volgt Alex Honnold tijdens zijn voorbereiding op de beklimming van El Capitan, de legendarische, 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park.

Wie bedacht de campagne rond Trump, maakte hem groot en werd het kopstuk voor de alt-right beweging in Amerika? Deze man achter de schermen en daarom ook wel de 'architect of Trumpism' genoemd, is Steve Bannon. Voor deze documentaire neemt Bannon plaats tegenover filmmaker Errol Morris voor een uitgebreid vraaggesprek. Errol Morris stelt kritische vragen maar vermijdt als interviewer de directe aanval. Zo faciliteert hij een grote openheid van Bannons kant: het is Bannon volgens Bannon. Ontdek hoe hij zich vanuit de 'hardcore democratische familie' waarin hij werd geboren ontwikkelde tot een alt-right-kopstuk.

Voor meer informatie en kaarten, ga naar lux-nijmegen.nl/idfa

Meer berichten