Vlnr. Gosse van der Veen, (bestuurder CWZ en Vrienden van CWZ); Esmeralda Spanjaards (kinderarts) en Theo Schippers (voorzitter Stichting Mijn Liefste Wens).
Vlnr. Gosse van der Veen, (bestuurder CWZ en Vrienden van CWZ); Esmeralda Spanjaards (kinderarts) en Theo Schippers (voorzitter Stichting Mijn Liefste Wens).

Officiële opening Beweegtuin CWZ

Nijmegen - Uitrazen, klimmen, spelen of rustig chillen: het kan allemaal in de nieuwe Beweegtuin die CWZ heeft aangelegd. De tuin is mogelijk gemaakt door vele sponsoren en acties, waaronder hoofdsponsor Stichting Mijn Liefste Wens. Woensdag 21 november is de officiële opening.

Elk jaar worden ongeveer 2100 kinderen opgenomen op de kinderafdeling in CWZ en zijn er 800 dagopnames. Al deze kinderen hebben een plek nodig waar ze kind kunnen zijn in plaats van patiënt. De nieuwe beweegtuin daagt uit om te ontdekken en te bewegen. "Juist voor zieke kinderen is dat goed", zegt kinderarts Esmeralda Spanjaards. "Ziek zijn beperkt ze in hun vrijheid. Ook zij moeten zich binnen hun grenzen kunnen bewegen en ontwikkelen."

In juni is begonnen met de aanleg van een nieuwe tuin. Na het voorbereidende grondwerk zijn de speeltoestellen geplaatst en eind oktober werden de nieuwe planten en bomen geplant. De tuin heeft speelse looproutes (ook geschikt voor rolstoelen) en spannende heuveltjes. Er is rekening gehouden met de behoeften van de verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er een houten huisje voor de allerkleinsten. Daarnaast is er een houten doel met schietgaten, een netschommel, een tafeltennistafel en een sportief parcours dat de iets oudere kinderen uitdaagt om te bewegen. Aan de rand van de tuin is een hangplek ingericht voor tieners. Ook aan de kinderen die niet uit bed kunnen komen is gedacht. Voor hen is overkapping met stroomvoorziening gebouwd waar meerdere bedden onder kunnen staan.

Bestuurder van CWZ en stichting Vrienden van CWZ Gosse van der Veen: "We zijn dankbaar dat we dit met hulp van vele giften hebben kunnen realiseren. De tuin is in eerste instantie ingericht voor kinderen, maar ook andere patiënten en bezoekers zijn welkom. In de toekomst willen we de tuin ook toegankelijk maken voor oudere patiënten die voor hun herstel en conditie eveneens gebaat zijn bij meer beweging. Jong en oud die samen genieten van het buiten zijn, dat is een mooi beeld."

De afgelopen jaren is hoofdsponsor Stichting Mijn Liefste Wens (SMLW) samen met stichting Vrienden van CWZ druk bezig geweest met het verkrijgen van donaties en sponsorgeld. Stichting Mijn Liefste Wens heeft als doelstelling zieke kinderen in de Nijmeegse ziekenhuizen te steunen met projecten die het welzijn vergroten. Theo Schippers van deze stichting: "De tuin zorgt ervoor dat zieke kinderen zich wat beter gaan voelen en, daar waar het kan, helpen om eerder naar huis te kunnen, want dat is natuurlijk hun liefste wens. Het was even sparen, maar dankzij al die geweldige donateurs is het zover. Het is een pareltje geworden!"