Edith, Marja en Hanneke zijn met recht trots dat 'hun' Babylon de Compassiepluim 2018 heeft gewonnen. (Foto: Maaike van Helmond)
Edith, Marja en Hanneke zijn met recht trots dat 'hun' Babylon de Compassiepluim 2018 heeft gewonnen. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Babylon wint Compassiepluim 2018

Nijmegen - Trots, dat is eigenlijk het eerste woord dat in Edith Mol, Marja Albers en Hanneke Goemans, drie van de drijvende krachten achter woon-werkgemeenschap Babylon, opkomt als ik ze vraag naar een reactie op het winnen van de Compassiepluim 2018. Edith: "We zijn ontzettend trots op het winnen van deze bijzondere aanmoedigingsprijs; een kroontje op het werk dat wij hier in de afgelopen 2,5 jaar al hebben verricht."

In het juryrapport van de Compassiepluim 2018 valt te lezen: 'we willen graag onze waardering uitspreken voor Babylon, een bewonersinitiatief waarin veel vrijwilligers heel concreet erin slagen om samen te werken aan een samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken, mensen zich met elkaar verbinden, zorg dragen voor elkaar én voor het milieu. Dat is compassie in praktijk brengen.' En daar kan het drietal zich volledig in vinden. Marja: "Wat wij met Babylon willen bereiken, is de toekomst: weer voor elkaar zorgen en het leven samen leuk houden. Veel mensen zoeken een 'nieuwe familie' en die kun je hier vinden."
In de slechts 2,5 jaar dat Babylon nu aan de weg timmert, is er ook echt al heel veel bereikt. Edith: "Er wonen al heel wat mensen op het terrein, ons huiskamerrestaurant loopt geweldig, net als de winkeltjes, er worden regelmatig workshop, exposities en andere activiteiten georganiseerd en er is een bioscoop. We hebben zelfs een eigen school op het terrein, de IBBO school Dolomiet die zich speciaal richt op zeer gevoelige kinderen." Niet alleen kinderen die op het terrein wonen, benadrukt Edith. "Integendeel zelfs, in Nijmegen zitten heel veel van dit soort kinderen thuis en die kunnen gewoon bij ons terecht."
"Het winnen van de Compassiepluim 2018 vormt voor ons alleen maar een extra stimulans om door te gaan met al onze plannen", gaat Hanneke verder. "De prijs krijgt dan ook zeker een mooi plekje tot we deze volgend jaar weer door moeten geven aan de winnaar van 2019." Marja: "Er zijn in de afgelopen 2,5 jaar al heel wat stappen gezet, nu is het vooral wachten op de handtekening van de KlokGroep zodat we hier ook echt met de bouw van nieuwe woningen aan de slag kunnen om onze droom van een zoveel mogelijk zelfvoorzienende woon-werkgemeenschap te realiseren."
Dit betekent overigens niet dat ze tot die tijd stil blijven zitten. Edith: "We hebben nog plannen genoeg. Zo willen we nog een eigen winkeltje openen waar je basisbenodigdheden als batterijen, lampen en postzegels kunt kopen en we willen nog meer mensen de mogelijkheid bieden om iets met hun ideeën te doen, ook mensen van buitenaf. Want dat is het mooie van Babylon: iedereen is welkom, wat je achtergrond, leeftijd, nationaliteit of religie ook is. Met z'n allen hopen we hier de wereld een stukje mooier, leuker en gezelliger te maken."

woonwerkbabylon.nl

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten