Foto: Matthijs Mekking

Ink Bomb verkoopt cover voor goed doel

Nijmegen - "Als punkrockband placht je wat te zeggen te hebben", aldus Joost Hoedemaeckers. En in het geval van de Nijmeegse punkrockband Ink Bomb, waarvan hij de zanger is, is dat ook inderdaad het geval. "We zijn zeker geen beroepsactivisten, maar hebben wel degelijk een mening." Een mening die ze niet alleen uitdragen in hun nummers, maar ook door het jaarlijks steunen van een goed doel.

"Ink Bomb bestaat inmiddels bijna vier jaar", vertelt Joost. "In het verleden heb ik in diverse bandjes gespeeld en begin 2015 begon het bij mij weer te kriebelen, ik wilde weer iets nieuws op muzikaal gebied." Hij plaatste een oproepje en hield 'audities' met de huidige vierkoppige band als resultaat. "En het gaat erg lekker. We treden regelmatig op, niet alleen in Nederland, en hebben inmiddels al twee ep's uitgebracht. Momenteel is het even wat rustiger qua optredens omdat onze bassiste in Portugal zit, maar we zijn druk bezig met ons eerste album. Zodra zij terug is, gaan we daar echt werk van maken."
Voor het zover is, verschijnt er echter eerst nog een akoestische cover van het nummer Black Me Out van de Amerikaanse punkrockband Against Me!. "Voor het goede doel! Twee jaar geleden wilden we iets doen voor een goed doel, iets goeds en praktisch. Geld inzamelen door de verkoop van een nummer leek ons een vrij laagdrempelige manier om dat te doen." Het eerste jaar ging het ingezamelde bedrag naar Kledingbank Nijmegen, vorig jaar was het Surf Project het gesteunde goede doel. "Dit jaar zamelen we met de verkoop van onze cover geld in voor OutRight Action International, een internationale LGBTIQ-organisatie die wereldwijd schendingen van mensenrechten en gewelddadigheden tegen mensen vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit documenteert en publiekelijk aankaart. Als punkrockband placht je nu eenmaal een mening te hebben en die hebben wij dus ook. Wereldwijd staan mensenrechten onder druk en wij willen op deze manier bijdragen aan het belangrijke werk dat OutRight Action International doet in samenwerking met lokale organisaties."

De keuze voor een nummer van Against Me! was een hele bewuste. "Sowieso maken ze toffe muziek, maar juist ook doordat in deze band een transvrouw zingt en gitaar speelt, vonden wij dit nummer zeer goed bij het goede doel passen." Benieuwd hoe het nummer vertolkt door Ink Bomb klinkt en wil je meteen dit goede doel steunen? De cover is vanaf 7 december voor iedereen gratis te beluisteren via Bandcamp. Wie het nummer als mp3 wil kopen en zo wil bijdragen, kan dit op twee manieren doen: door drie euro of meer over te maken naar NL76TRIO0379211440 op naam van Q.O.B. Foeken onder vermelding van 'donation 2018' en je mailadres. Je kunt het nummer ook kopen via de Bandcamppagina van Ink Bomb. "We hopen dat zo veel mogelijk mensen dit gaan doen zodat we een mooi bedrag kunnen doneren aan OutRight Action International."

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten