Laadpalen voor elektrische auto's in Berg en Dal

Berg en Dal - In Erlecom is deze week de eerste laadpaal voor elektrische auto's in gebruik genomen. Een inwoner in Erlecom heeft via openbaarladen.nl deze laadpaal aangevraagd. De komende drie jaar worden er in de gemeente Berg en Dal 30 laadpalen geplaatst. Een deel van de laadpalen wordt op centrale plekken gezet zodat bezoekers van de gemeente hun elektrische auto kunnen opladen. Het andere deel is beschikbaar voor inwoners en forenzen. Iedere laadpaal heeft ruimte voor twee stekkers/auto's.

Er staan reeds laadpalen in Millingen a/d Rijn (Van Egmondstraat), Groesbeek (Tooropweg) en Beek (hoek Van Randwijckweg/Rijksstraatweg). Binnenkort worden er extra laadpalen geplaatst in aan Kolibripad (Millingen a/d Rijn), Op De Paap en Kerkstraat (Groesbeek) en Plataanstraat (Beek).

Wie bepaalt of en waar een laadpaal komt? Inwoners kunnen via openbaarladen.nl een paal aanvragen. Verder plaats de leverancier zelf op strategische plekken laadpalen bijvoorbeeld bij zwembad De Lubert en hotel & bungalowpark De Zeven Heuvelen. En via het principe 'basis-op-orde' voor dorpen/kernen van circa 1000 inwoners, waarbij de provincie betaalt (denk aan Leuth, Berg en Dal, De Horst, Bredeweg). De tijd tussen het aanvragen van een laadpaal en de ingebruikname is ongeveer 12 weken.