Een aantal van de HAN studenten die Groene Vrijdag door de Waalsprong trekken voor de energiescans. (Foto: Maaike van Helmond)
Een aantal van de HAN studenten die Groene Vrijdag door de Waalsprong trekken voor de energiescans. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Groene Vrijdag: scannen op energielekkage

Nijmegen - Woningen 'lekken' vaak behoorlijk wat warmte zonder dat de bewoners dit doorhebben. Om dit inzichtelijk te maken, trekt vrijdag 14 december een groep studenten van de HAN de Waalsprong in om bij zo'n vijftig huishoudens een energiescan af te nemen. "Heel nuttig voor de bewoners", denkt studenten Anouk Heufkens. "Maar zeker ook voor onze studie Facility Management, een beetje praktijkervaring kan nooit kwaad."

Deze energiescans worden uitgevoerd in het kader van Groene Vrijdag, een initiatief vanuit Nijmegen European Green Capital. Vrijdag 14 december staat geheel in het teken van het verder vergroenen van de stad en haar omgeving. De HAN geeft gehoor aan dit initiatief door op Groene Vrijdag met een aantal studenten in de Waalsprong aan de slag te gaan met een onderzoek rond energielekkage in de woonwijk. "De huizen waar we naartoe gaan zijn al bekend", vertelt student Niek Smulders. "Deze mensen hebben zich namelijk van tevoren zelf aangemeld om deel te nemen aan het onderzoek."
Gewapend met warmtebeeldcamera's trekken de studenten tussen 07.00 en 09.00 uur de wijk in om speciale foto's te maken van de buitenkant van de geselecteerde woningen waarop te zien is waar warmte lekt. Het beeld geeft namelijk een overzicht van warmte en koude stromen. Anouk: "Dat wordt dus heel vroeg opstaan om op tijd aanwezig te zijn. Maar dat hebben we er wel voor over. Ik ben heel benieuwd hoe zo'n camera precies werkt en wat we precies aan energielekkages te zien gaan krijgen." Niek: "Na het maken van deze energiescans gaan we nogmaals langs de woningen om interviews af te nemen bij de bewoners." De bevindingen van de energiescans en interviews worden vervolgens tussen 12.00 en 13.00 uur aan de wijkbewoners teruggekoppeld tijdens de lunch die voor hen klaarstaat op landgoed Buitenplaats Oosterhout. Aansluitend volgt een presentatie over het initiatief 'Groene wijkstroom' en gaan de aanwezigen samen aan de slag met een werksessie over sociale cohesie in de wijk.
Anouk: "Dit alles heeft natuurlijk te maken met duurzaamheid, iets wat tegenwoordig een zeer hot topic is en wat ook tijdens onze studie regelmatig terugkomt; eigenlijk wel bij alle projecten die we tot nu toe hebben gedaan. Voor ons is het dan ook zeer interessant om ook eens een kijkje in de praktijk te nemen en te zien hoe het thema duurzaamheid daar tot uiting komt." Studiegenoot Niek is het daar volledig mee eens. "En daarnaast is het natuurlijk ook nog eens ontzettend leuk dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen aan het Green Capital gebeuren. Het zou mooi zijn als de wijkbewoners door onze bevindingen worden gestimuleerd en gemotiveerd om samen stappen te zetten om energielekkages zo veel mogelijk te beperken."
Kijk voor meer informatie over Groene Vrijdag en andere activiteiten die die dag in Nijmegen plaatsvinden op www.greencapital2018.nl.

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden