Lezing 'How we became unique animals'

Nijmegen - "Veel dieren leren maar alleen mensen onderwijzen. Onze intense sociale binding en ons verlangen om onze ideeën te delen maakt dat wij verschillen van dieren." Dat zegt de Britse geneticus Adam Rutherford in zijn onderzoek naar wat het betekent om mens te zijn. Maandag 14 januari verzorgt hij in de Lindenberg in Nijmegen van 19.30 tot 21.15 uur een lezing getiteld 'How we became unique animals'.

Hoe zijn we de mensen geworden die we vandaag de dag zijn? We denken dat wij speciaal zijn maar zijn wij specialer dan andere dieren? Rutherford gaat in op verschillende eigenschappen waarvan wordt gedacht dat ze exclusief menselijk zijn. Maar we zijn niet de enige soort die communiceert, gereedschap, kunst of versieringen maakt, vuur gebruikt of van seks geniet. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat mensen de cultuur verder konden ontwikkelen naar een complexere vorm dan de cultuur van elk ander soort in de natuur. "Niet taal, gereedschap, kunst of seks maakt ons anders. Mens zijn ligt in al deze dingen en meer, maar de essentie ligt in onze manier van onderwijzen. Wij worden als soort gedefinieerd door onze expertise en ons verlangen onze kennis verder te verspreiden." Na zijn lezing gaat Rutherford in gesprek met filosoof Maïté Tjon A Hie. Wat maakt ons tot mens?

Entree 7,50 euro, medewerkers Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders van de Radboud Universiteit 5 euro. Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis toegang.

www.ru.nl/rr/rutherford

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden