Introdans danst 'Moderne meisjes'

Nijmegen - Zowel de Nederlandse Regina van Berkel en Didy Veldman als de Amerikaanse Lucinda Childs staan ieder garant voor een heel eigen, aansprekende stijl en benadering van het moderne-balletidioom. Introdans brengt deze eigenzinnige choreografen samen in het programma 'Moderne meisjes'. Waar Veldman zich voor haar intieme, persoonlijke creatie liet inspireren door een schilderij van Pablo Picasso, trekt Van Berkels grootschalige, theatrale choreografie als een Salvador Dalí-film aan je voorbij. Childs zorgt voor de klap op de vuurpijl met een wereldpremière. 'Moderne meisjes' is woensdag 16 januari te zien in Stadsschouwburg Nijmegen. Aanvang 20.00 uur. Kaarten 18,08-26,22 euro.

The 3 Dancers van Didy Veldman (Nederlandse première)
Liefde, verlangen en dood komen in een extatische dans samen op Picasso's meesterwerk The Three Dancers. Choreograaf Didy Veldman – die de laatste jaren vooral in Engeland successen vierde – brengt Picasso's schilderij van het canvas naar het podium, waardoor zijn expressieve, kubistische beelden als het ware tot leven komen. Haar ballet draait niet zo zeer om het achterliggende verhaal, als wel om de intense spanning en passie die spreken uit een van de grootste kunstwerken van de twintigste eeuw.

Frozen Echo van Regina van Berkel (Nederlandse première)
De Nederlandse choreograaf Regina van Berkel creëerde het uiterst theatrale Frozen Echo in 2011 voor het Düsseldorfse Ballett am Rhein, op een indringende compositie van Theo Verbey. Voor haar choreografie werkte zij, zoals altijd, nauw samen met decorontwerper Dietmar Janeck. Hij creëerde binnen een enorme witte 'toneeldoos' een gigantisch decor opgebouwd uit 70 oude computers. Daaronder storten de dansers zich in wisselende combinaties in een dynamische, geladen en soms surrealistische choreografie, die als een Salvador Dalí-film aan je voorbij trekt.

Petricor van Lucinda Childs (wereldpremière)
De band tussen de Amerikaanse choreograaf Lucinda Childs en Introdans mag inmiddels gerust uniek genoemd worden. De 'koningin van de minimal dance' creëerde de afgelopen jaren diverse nieuwe werken voor het gezelschap en ze bestempelt haar samenwerking met Introdans als 'een uitermate inspirerend, onverwacht geschenk'. Voor haar wereldpremière in Moderne meisjes koos Childs de 'minimal music' van de Italiaan Ludovico Einaudi (bekend van de bejubelde film Intouchables). Einaudi schrijft voor Introdans een nieuw arrangement voor piano en strijkers.

www.introdans.nl

Meer berichten