Lezing over Pussy Riot

Nijmegen - Wat zijn de feministische en antikapitalistische ideeën van de Russische punkrockband Pussy Riot? En waarom kiest Pussy Riot voor muziek en cultuur als vorm van verzet? De Russische politieke activiste Maria Alyokhina vertelt over het activisme van Pussy Riot en de kracht van verzet. Kom luisteren naar de ideeën van dit vooraanstaande lid van Pussy Riot over het omzetten van ideologie naar actie. De bijeenkomst is in Stadsschouwburg Nijmegen op dinsdag 15 januari van 19.30 tot 21.00 uur. De voertaal in Engels.

Punk Prayer
Het Russische kunstcollectief Pussy Riot is wereldberoemd. Vooral vanwege hun anti-Poetin optreden met de naam Punk Prayer in de Christus-Verlosser kathedraal van Moskou. Deze guerrilla-actie kwam hen duur te staan: Pussy Riot-leden Maria Alyokhina en Nadja Tolokonnikova werden onder het toeziend oog van de internationale pers veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf in een Siberisch strafkamp. Sindsdien zet Pussy Riot zich steeds meer in voor de mensenrechten van Russische gevangenen.

Verzet
Na een korte samenvatting van de documentaire Pussy Riot - A Punk Prayer gaan Maria Alyokhina en haar producer Alexander Cheparukhin in gesprek met filosoof Mathijs van de Sande. Aan de hand van het werk van Pussy Riot bespreken ze de opvattingen van het collectief over kapitalisme, feminisme, verzet en vrijheid. Want hoe kom je in verzet tegen een systeem dat doorvlochten is van onderdrukking en corruptie? Is kunst de ideale vorm van geweldloos verzet? En waar strijden de leden van Pussy Riot voor, waarom is Rusland het strijden waard?

Over de sprekers
Maria Alyokhina is een van de oprichters van de Russische punkrockband Pussy Riot en schrijver van het boek Riot Days, een boek dat ze schreef naar aanleiding van haar gevangenschap in een Siberisch strafkamp vanwege Pussy Riots guerrilla optreden Punk Prayer.

Alexander Cheparukhin is producer van de voorstelling Riot Days van Maria Alyokhina, waarmee Pussy Riot in 2019 door Nederland toert.

Politiek filosoof Mathijs van de Sande is docent Praktische filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de politiek van hedendaagse protestbewegingen, zoals Occupy en de Indignados.

Deelname kost € 15,- | Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees betalen € 7,50. Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

www.ru.nl/rr/pussyriot

Meer berichten