Wandelen in Heumensoord.
Wandelen in Heumensoord. (Foto: Martin van Lokven)

'Met respect voor elkaar genieten van de natuur'

Nijmegen - Recreanten en gebruikers van de natuurterreinen in het Rijk van Nijmegen ervaren regelmatig overlast van elkaar. Wekelijks krijgen zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten een keur aan e-mails en telefoontjes van mensen die het graag anders zouden zien.

"De natuurgebieden in het Rijk van Nijmegen zijn en blijven druk bezochte gebieden. We willen alle bezoekers vragen om met respect voor elkaar te genieten van de natuur. Iedereen recreëert graag op een andere manier en daarbij is het mogelijk andere recreanten tegen te komen. Ook als deze wellicht op een andere manier van de natuur genieten dan je graag zou willen", aldus Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

In 2017 was dit ook de uitkomst van het tevredenheidsonderzoek dat Natuurmonumenten in Heumensoord heeft gehouden. Boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten: "Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer nemen de klachten serieus en waar mogelijk ondernemen ze stappen om de verschillende gebruikers minder hinder van elkaar te laten ervaren en daarmee bij te dragen aan een positieve beleving van het gebied."

"Een van de zaken die aangepakt worden is dat we in het komende jaar de mountainbikeroute gaan verleggen", vult Boswachter Lydie van Santen van Staatsbosbeheer aan. "Samen met de MTB clubs wordt voor deze doelgroep een nieuwe routenetwerk aangelegd. Daarnaast is in 2018 de gezamenlijke uitgave van een honden-los-loop-folder uitgebracht en kunnen we ook beter vertellen waar de honden wel en niet aan de lijn hoeven."

Wandelen

Ook de wandelaar gaat niets te kort komen. In 2019 wordt een eerste begin gemaakt met het wandelknooppuntensysteem in de gemeente Mook en Middelaar. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaan kijken of het mogelijk is de uitgezette paaltjes wandelingen van de gebieden op elkaar aan te laten sluiten. De wandelaar kan zo kiezen tussen een wandeling van 5 km, maar kan naar keuze de wandeling verlengen.

De wandelroutes zijn terugvinden via de websites van de beide natuurorganisaties; www.natuurmonumenten.nl: voor Heumensoord, Landgoed de Mookerheide, Mookerheide en Sint-Jansberg. www.staatsbosbeheer.nl: voor de Overasseltse en Haterse vennen en het Groesbeekse bos.

Folders

Folders over de verschillende natuurgebieden, de hondenfolder of de ontwikkelingen in de gebieden zijn verkrijgbaar bij VVV's, in de regio, enkele horecagelegenheden en bij landwinkel de Mookerheide.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden