Nijmeegs Kamerkoor Sotto Voce zingt Bach en Schütz

Nijmegen - Een ontroerend programma met cantates en liederen van Heinrich Schütz (1585-1672) en Johann Sebastian Bach (1685-1750) - dat staat centraal in het concert 'Tranen en Troost' van het Nijmeegs kamerkoor Sotto Voce op 27 januari. Het concert is in de Groenestraatkerk aan de Groenestraat 229 in Nijmegen. Sotto Voce wordt versterkt met solisten en musici die het koor begeleiden op authentieke instrumenten uit de tijd van de barok. Aanvang 15.30 uur.

Van Bach zingt Sotto Voce twee langere cantates. De cantate Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106) is een van Bachs vroegst bekende cantates. Het is geschreven voor een rouwplechtigheid, mogelijk van een oom van moederskant. Bach gebruikt hier 'droef-troostende' klankkleuren van gamba's en blokfluiten.

Lass, Fürstin, lass noch einen Strahl (BWV 198) is treurmuziek voor de vereerde Christiane Eberhardine ter herdenking van haar overlijden in 1727. Zij was de vrouw van de Saksische keurvorst August der Starke. Zij bleef het Lutherse geloof altijd trouw, terwijl haar man katholiek werd om de Poolse koningskroon te kunnen verwerven. Bach pakt hier uit met een groot aantal instrumenten, die in authentieke bezetting geweldig zullen klinken: traverso's, hobo's d'amore, viola da gamba's en luiten. De cantate heeft twee delen, en heeft een voor een cantate uitzonderlijke lengte.

Deze cantates worden afgewisseld met een selectie uit de Geistliche Chormusikvan Heinrich Schütz, een componist die honderd jaar eerder geboren werd dan Bach en die volgens kenners de grootste Duitse componist was voordat Bach ten tonele verscheen.

Aan dit concert nemen als solisten deel: Christy Luth (sopraan), Raghna Wissink (mezzosopraan), Maarten Romkes (tenor) en Han Warmelink (bariton). Koor en solisten worden begeleid door een barokorkest met musici die onder meer afkomstig zijn uit het Orkest van de Achttiende Eeuw. Het geheel staat onder leiding van Marc Buijs, dirigent van Sotto Voce.

Entree 15 euro, studenten en kinderen tot 12 jaar 10,00 euro. Korting voor mantelzorgers en degenen voor wie ze zorgen (twee kaartjes voor de prijs van één) graag aanmelden via info@mantelzorg-nijmegen.nl of bel 024 3650150.

www.sottovoce.nl

Meer berichten