Foto:
Krulletjes

Ouwe taoje

Vlug nog even een boodschap halen bij de supermarkt krijgt de eerste vertraging als er geen plekje voor de fiets is. Als daarna luid klinkt: "Ken je nie uutkieke!" schrik je even. "Je siet toch da'k d'r nie uut ken! Stao jij d'r nog je fiets d'r dwers tusse te douwe." Het verwijt was niet aan mij gericht. Een slanke jongen bleek de boosdoener. "Ien plek fan da je nou effe ruumte maokt!" Hij schoof zijn fiets een stukje opzij. "So ken ik d'r toch nog nie deur. Kiek toch ferder dan je neus lang is!"

Zonder hem aan te kijken wrikte ze haar fiets een stukje naar voren. "Uw kettingslot zit nog vast", constateerde hij rustig. "Wijsneus. Da sag ik oek wel." Ze schrok licht, toen ze zijn forse neus zag en bukte zich snel om in haar tas de fietssleuteltjes te zoeken. De stevige jongeman maakte nog meer ruimte. Nu kon ik bijna mijn fiets ertussen zetten. Hij keek me vriendelijk aan en gebaarde nog maar even geduld te hebben. "Kan ik u misschien helpen?", vroeg hij beleefd. "Ik ken alles nog wel eiges, heur," klonk het onduidelijk, doordat ze diep gebogen in haar gevulde boodschappentas grabbelde naar het ontsluitingsbosje.
De jongen lachte naar me. "Zoek het geluid, ken je dat?" Op het moment, dat we wilden voorstellen de tas maar om te kiepen, kwam het geluid tevoorschijn. "Zal ik u even.." begon hij hulpvaardig. "Sie ik d'r so gehendikept uut? A'k hier met mien fiets ken komme….sou ik dan gin sleuteltje kenne fiende? Je mot me nie so op de fingers staon kieke."
We konden niet nalaten te kijken, hoe ze haar kettingslot ging openen. De zware bos bestond uit een forse hoeveelheid sleutels van allerlei formaten.
"Ik ken se allemaol uut mekuir, heur. Het wel effe geduurd. Aon het fietssleuteltje sit een rood strikske." Ze probeerde het sleuteltje. Het hangslot weigerde."Ik mot die fan de ketting hebbe. Da's gruun."

Met vaste hand opende ze het kettingslot. Toen ze zelfverzekerd wegreed, speelde de 'huis'accordeonist 'Ouwe taoie, jippie jippie jee.' Ik heb hem een extra kwartje gegeven.

Meer berichten