Nijmeegs Nieuwscafé in teken van bombardement

Nijmegen - Wat doet oorlog met je? Hoe overleef je in een stad waar bommen vallen? Wat gebeurt er met je als je familie en vrienden kwijtraakt door dodelijke acties op je woonplek? Wanneer kijk je weer vooruit? Durf je te hopen op betere tijden? Kun je de oorlogspijn vergeten? Waar haal je de kracht vandaan om door te gaan? Al deze thema's komen vrijdag 15 februari aan bod in het Nijmeegs Nieuwscafé in de foyer van de Lindenberg. Aanleiding voor de gesprekken is de komende 75e herdenking van het bombardement van 22 februari 1944 op Nijmegen.

De stad stond na het verwoestend bombardement weer op, startte de wederopbouw. Maar er werd wel lang gezwegen over de pijn. Journalist Rob Jaspers praat hierover in het Nieuwscafé met vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afghanistan, zoals stadsdichter Amal Karam, raadslid Ammar Selman en schrijver en directeur Bureau Wijland Qader Shafiq. Ook te gast is Bart Janssen die al meer dan 25 jaar bezig is om de Nijmeegse oorlogsslachtoffers een verhaal en gezicht te geven. Hij schreef het boek 'De Pijn die blijft' over het bombardement op Nijmegen.

Verder op het programma: in De Lindenberg opent binnenkort een informatiepunt over de Tweede Wereldoorlog. Coördinator Lisa van Kessel licht toe wat we in dit informatiepunt kunnen verwachten. Er is verder een gesprek met de nieuwe Nijmegenaar van het jaar Linda van Aken. Zij is voorzitter van de Vincentius Vereniging. De vereniging 'runt' een kringloopwinkel, een ontmoetingsruimte, een buurtkeuken en een sportruimte. Vincent Cantrijn spreekt een column uit.

Het Nieuwscafé, een initiatief van De Gelderlander en het ROC Nijmegen, is van 17.00 tot 18.15 uur in de foyer van De Lindenberg. Vrij entree.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden