Het gebrek aan nieuwbouw is een groot probleem.
Het gebrek aan nieuwbouw is een groot probleem. (Foto: Peter Corvers)

Krapte op Nijmeegse woningmarkt

Nijmegen - Er is in Nederland krapte op de woningmarkt en Nijmegen vormt daarop geen uitzondering. Dat blijkt uit het rapport 'Sprekende Cijfers Woningmarkten Nijmegen 2018' van Strijbosch Thunissen. "De vraag naar koophuizen is onverminderd hoog, terwijl het aanbod daalt en de prijzen stijgen. Vooral in het centrum is de afname zeer beperkt geworden. Woningzoekenden vinden lastiger een woning die aan hun wensen voldoet en de doorstroming op de woningmarkt stagneert."

Het rapport van Strijbosch Thunissen stelt dat de marktdruk in Nijmegen nog nooit zo hoog is geweest. In vergelijking met 2016 staan er nu minder woningen te koop in Nijmegen, in de wijk Oud-West zelfs fors minder. Bovendien betreft het aanbod ook de helft minder nieuwbouwwoningen. Door schaarste in het aanbod zijn de prijzen met 6% gestegen naar ruim 2550 euro per vierkante meter. Het rapport concludeert dat er een noodzaak is tot het realiseren van meer nieuwbouw om tegemoet te komen aan de hoge vraag in Nijmegen. De nadruk ligt hierbij op het bijbouwen van tussenwoningen om zo starters de markt op te helpen. De realiteit is dat de meeste van de huidige nieuwbouw bestaat uit appartementen.

Het gebrek aan nieuwbouw is ondertussen een landelijk besproken onderwerp, maar Pim Driessen van Driessen Makelaardij verwacht de komende jaren nog geen verandering. "Dit probleem ligt bij de politiek. Het is aan ons om vraag en aanbod zo gericht mogelijk bij elkaar te brengen. Dat doen we door goed naar mensen te luisteren. Op die manier weten wij waar de kopers naar op zoek zijn en kunnen we hun wensen koppelen aan de huizen die wij ter beschikking hebben."

Volgens Jan van Lieshout, van het gelijknamige makelaarskantoor, ligt het grootste probleem niet bij het tekort aan nieuwbouwwoningen. "Deze worden vooral gebouwd voor starters en op plekken waar niet iedereen wil wonen. Echter, om de woningmarkt op gang te brengen is ook een goede doorstroming belangrijk en momenteel blijven huiseigenaren te lang zitten. Velen van hen beseffen niet dat het een fantastisch moment is om je huis te verkopen. Huizen kunnen voor hoge prijzen worden verkocht en veelal boetevrij worden afgelost. Vervolgens kun je voor het nieuwe huis een hypotheek afsluiten met een fors lagere rente. Zo creëer je doorstroming op de woningmarkt en verlaag je je eigen woonlasten."

Zo dragen meerdere factoren bij aan de krapte op de woningmarkt in Nijmegen, maar een oplossing ligt nog niet voorhanden. De bouwsector heeft een uitgebreide portefeuille en kan niet tegemoetkomen aan de vraag van de woningmarkt. Daarnaast blijven huiseigenaren rustig zitten tot hun ideale volgende huis voorbij komt en door schaarste zijn de verkoopprijzen nog steeds in een stijgende lijn. Toch blijft men hoopvol. Pim Driessen: "Er zijn misschien wel minder transacties in totaal, maar de bereidheid om te kopen blijft heel groot, dus daar kunnen we mee door."

(Tekst Hidde Pel)

Meer berichten