De drie heren van brouwerij d'n Drul & Stollenberg zijn trots op hun eerste prijs. (Foto: Maaike van Helmond)
De drie heren van brouwerij d'n Drul & Stollenberg zijn trots op hun eerste prijs. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

'Brouwen voelt nog steeds niet als werk'

Groesbeek - 'Een klassieke, mooi gemaakte dubbelbock die alle verwachtingen waarmaakt' was het juryoordeel over de Bergbokken van brouwerij d'n Drul & Stollenberg tijdens de onlangs gehouden Nijmeegse BierFeesten. "Dat leverde ons een eerste plaats op in de categorie zwaar bier", vertelt Colin Reinders trots. Samen met Roland Boschman en Arnoud Boonstra vormt hij de drijvende kracht achter deze Groesbeekse brouwerij.

Oorspronkelijk waren d'n Drul en Stollenberg twee afzonderlijke brouwerijen. Colin: "Voor een feestje moesten wij echter ineens tweehonderd liter bier leveren en zulke grote ketels hadden wij zelf niet. Gelukkig mochten we gebruikmaken van de ketel van d'n Drul met een capaciteit van vijfhonderd liter." Het resterende bier werd verkocht en dit bleek zo'n enorm succes dat de samenwerking tussen beide brouwerijen steeds verder groeide met dit jaar een fusie tot gevolg.
"Arnoud en ik brouwden in eerste instantie ook vooral uit hobby", gaat Colin verder. "Naast ons gewone werk, gewoon omdat het zo leuk is om te doen." Inmiddels valt dit echter niet meer met elkaar te combineren en zijn ze sinds 1 januari van dit jaar fulltime aan de slag als brouwers. "Het is nu dus echt ons werk en we moeten nog hard werken ook, maar toch voelt het nog steeds als hobby. Wat brouwen dan zo leuk maakt? Het is nog echt een ambachtelijk proces. En hoe mooi is het dat je met een aantal ingrediënten zoiets lekkers kunt brouwen als bier?!"
Het assortiment van d'n Drul & Stollenberg bestaat nu nog uit achttien verschillende bieren, waaronder zes seizoenbieren, maar de plannen van dit enthousiaste drietal zijn nog veel groter. "We gaan verhuizen naar een nieuwe, grotere locatie ergens hier in Groesbeek. Waar precies houden we nog even geheim. Maar er wordt momenteel speciaal voor ons een nieuwe installatie gemaakt in China voor maar liefst tweeduizend liter, inclusief een automatische bottellijn en een automatische bliklijn." En vooral dat laatste is bijzonder, volgens de heren. "Hoewel bier in blik eigenlijk alleen maar voordelen heeft, zijn er nog maar weinig microbrouwerijen in Nederland die een eigen bliklijn hebben. Terwijl blik toch echt de toekomst is in de ambachtelijke bierwereld. Straks zijn wij daardoor de eerste microbrouwerij met een eigen bliklijn in het oosten van het land." Overigens naast de vertrouwde bierflessen. "Want ook daar is gewoon nog vraag naar."

En verder, heeft het drietal nog dromen voor hun brouwerij. "We willen vooral heel veel lekkere biertjes blijven maken. Zo willen we nog wel een speciale stout ontwikkelen en ook een alcoholvrij biertje hebben we nog niet. Maar we zijn al goed bezig, al zeg ik het zelf. Het winnen van die eerste prijs tijdens de Nijmeegse BierFeesten is daar een mooie bevestiging van."

(Tekst: Maaike van Helmond)