Deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling bij het ochtendgloren.
Deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling bij het ochtendgloren. (Foto: Stichting Vluchteling)

Nacht van de Vluchteling

Nijmegen - Nijmegen is in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juni opnieuw het decor van de Nacht van de Vluchteling. De nachtelijke sponsorloop gaat voor het vierde jaar van start in Nijmegen en eindigt de volgende ochtend in Arnhem. Het startschot klinkt om stipt middernacht.

In Nijmegen begint de wandeling van 40 kilometer, waaraan honderden deelnemers meedoen, in het Concertgebouw De Vereeniging en gaat via de Oversteek de Waal overen vervolgens via Valburg en Elst naar Arnhem-Zuid. Daar wandelen de deelnemers via de John Frostbrug de Nederrijn over, waarna zij finishen bij Stadsvilla Sonsbeek.

Vaste ambassadeurs presentator Art Rooijakkers en acteur Waldemar Torenstra hebben opnieuw hun medewerking toegezegd. Ook Qader Shafiq loopt weer mee. In 1992 vluchtte Qader vanuit Afghanistan naar Nederland. Tijdens zijn nachtelijke wandeling denkt hij daaraan terug: “Je maakt een klein beetje de ervaring van een vluchteling mee, je loopt in het donker, je voelt je onzeker over waar je loopt en je moet erg opletten. Maar wij weten dat we onderweg koffie en thee krijgen en warm onthaald worden in Arnhem. Dat gebeurt niet voor vluchtelingen. Zij weten niet eens waar en of ze überhaupt aankomen.”

Naast Nijmegen zijn er ook duizenden lopers die in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam een wandeltocht van 10, 20 of 40 kilometer maken. En dit jaar is een bijzondere en eenmalige 40 km route opgenomen van Westerbork naar Groningen.

Inschrijven voor de Nacht van de Vluchteling kan via www.nachtvandevluchteling.nl