Schrijver Jan Siebelink.
Schrijver Jan Siebelink. (Foto: Sacha de Boer)

Nijmeegs Boekenfeest

Nijmegen - De Boekenweek staat weer voor de deur. Editie 2019 is van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart. In Nijmegen wordt de Boekenweek zaterdag 23 maart geopend met het Nijmeegs Boekenfeest in concertgebouw de Vereeniging.

Het thema van de Boekenweek 2019 is 'de moeder de vrouw'. Een gedicht van Martinus Nijhoff, een hokje, een heet hangijzer. Zaterdag 23 maart komt dit thema in de breedste zin van het woord aan bod: vrouwen uit de wereldgeschiedenis, lofzangen op moeders, seksualiteit en gender in de kunsten en de maatschappij, de keerzijden van het ouderschap en het gevaar van vooroordelen.

Tientallen schrijvers, dichters, journalisten, tekenaars, muzikanten, drag queens, filosofen, acteurs en dj's reizen af naar Nijmegen. Francine Oomen, Marja Pruis, Bregje Hofstede, Els Kloek, Hanneke Hendrix en Saskia de Coster worden geïnterviewd. Natuurlijk ontbreekt Jan Siebelink niet. Hij is dit jaar schrijver van het Boekenweekgeschenk. En er zijn voordrachten en performances van onder meer Joke van Leeuwen, Maud Vanhauwaert en Rebekka de Wit.

Lokaal talent

Naast nationaal en internationaal bekende schrijvers laten ook veel Nijmeegse schrijvers, dichters en docenten hun licht schijnen over het Boekenweekthema 'de moeder de vrouw'. De Nijmeegse stadsdichter Wout Waanders opent het Boekenfeest en dichter Jordi Lammers, winnaar van de Nijmeegse Literatuurprijs, laat horen waarom juist híj deze prijs kreeg.

Veronica Vasterling is politiek filosoof aan de Nijmeegse universiteit en brengt een ode aan vrouwelijke denkers. Docenten Algemene Cultuurwetenschappen geven mini-colleges over de verschillende rollen van vrouwen in de kunsten. Helleke van den Braber gaat in op de vrouwelijke inspirators achter grote Europese schrijvers. Roel Smeets vertelt over vrouwelijke personages in moderne Nederlandse romans. Maaike Koffeman heeft zich verdiept in de vele gezichten van Madame Bovary en Maarten de Poucq doet een boekje open over Medea als helpende geliefde en moordende moeder.

Op Ruwe Planken presenteert 'yo mama'-grappen in een nieuw literair jasje. De avond wordt afgesloten met een heuse Dichters & Drags-show, gevolgd door een feestje met dj's Hizzl & Schmerig.

Het Nijmeegs Boekenfeest, 20.00 uur, kaarten 17,50 / 15 euro (biebpas) / 10 euro (CJP/student). Voorverkoop: Dekker v.d. Vegt, de Stadsschouwburg en alle vestigingen van Bibliotheek Gelderland Zuid.

www.nijmeegsboekenfeest.nl

Meer berichten