Gebroeders Ruud en Frans zijn heel benieuwd wie dit jaar met de wisseltrofee naar huis gaat. (Foto: Maaike van Helmond)
Gebroeders Ruud en Frans zijn heel benieuwd wie dit jaar met de wisseltrofee naar huis gaat. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Nimweegs Dictee terug van weggeweest

Nijmegen - Wat de inhoud van het Nimweegs Dictee dit jaar gaat worden, willen ze natuurlijk nog niet zeggen, maar dat het een uitdaging wordt, daarvan zijn de gebroeders Kleinschiphorst overtuigd. "Frans heeft in ieder geval ontzettend zijn best gedaan om er voor dit jaar weer een mooi dictee van te maken", stelt zijn broer Ruud. "Hoe? Ontdek het vooral zelf!"

Samen met een aantal andere leden van carnavalsvereniging De Waoterjokers hebben Ruud en Frans dit jaar de organisatie van het Nimweegs Dictee op zich genomen. Frans: "Afgelopen jaar was er geen Nimweegs Dictee en dat vonden, met ons, heel veel mensen zo zonde dat we hebben besloten het nieuw leven in te blazen." Nieuw leven, maar wel op de oude voet. "Het principe van het dictee hebben we hetzelfde gehouden." Dit jaar wordt er dus ook gewoon weer gewerkt met stemkastjes voor de 'multilple gok', zoals de gebroeders het omschrijven. "Dat was in de beginjaren van het Nimweegs Dictee trouwens wel anders", herinnert Ruud zich. "Toen moest je je antwoorden echt uitschrijven, dus ontzettend veel nakijkwerk. Gelukkig gaat dat met die kastjes razendsnel."
Als vaste tekstschrijver van de Natnekken, een succesgezelschap van De Waoterjokers, was Frans de aangewezen persoon om dit jaar het dictee te schrijven. "Waarop ik gelet heb? Dat ik er zo veel mogelijk Nimweegse woorden in heb verwerkt die in de voorgaande jaren nog niet aan bod zijn gekomen." Ruud: "Als een van de weinigen heb ik het al gelezen en ik denk dat het een uitdaging wordt om alle betekenissen goed te hebben. En anders zijn er natuurlijk altijd nog de quizvragen om het nog net een beetje extra lastig te maken."
Door het Nimweegs Dictee nieuw leven in te blazen, hopen de gebroeders hun steentje bij te dragen aan het laten voortbestaan van het Nimweegs dialect. "Dat is toch onderdeel van onze cultuur. Als kind mochten wij vroeger thuis trouwens absoluut geen Nimweegs praten van onze ouders. Maar aangezien we in de Stieltjesstraat op school zaten, met heel wat kinderen uit de benedenstad, leerden we het toch." En goed ook, blijkt wel als je de wisseltrofee die ook dit jaar naar de winnaar gaat wat grondiger bestudeerd. De naam van de eerste winnaar op de trofee is namelijk: Ruud Kleinschiphorst. "Het is dus ook een stukje sentiment. Destijds belandde ik puur bij toeval bij het dictee doordat ik met iemand meeging en wonder boven wonder kwam ik als winnaar uit de strijd", lacht Ruud. Diezelfde trofee gaat nu mee naar huis met de winnaar van dit jaar, inclusief een boekenpakket dat door Dekker van de Vegt beschikbaar is gesteld voor nummer een, twee en drie. Wie zou die beker dit jaar in de wacht slepen? "We hopen op een spannende strijd."
Het Nimweegs Dictee vindt vrijdag 5 april van 20.00 tot 23.00 uur als vanouds plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Wil je deelnemen? Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Inschrijven kost 17,50 euro en kan door een mail te sturen naar nimweegsdictee@waoterjokers.nl.

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten