Nijmeegs studentenhuis wint Student Energy Race

Nijmegen - Studentenhuis Koninginnelaan 201 in Nijmegen wint met een besparing van 66% de hoofdprijs in de negende editie van de Student Energy Race, de energiebesparingswedstrijd voor studentenhuizen waaraan dit keer 23 huizen in zeven steden deelnamen.

In Amsterdam, Delft, Deventer, Leiden, Nijmegen, Utrecht en Wageningen hielden deze winter 189 studenten hun energieverbruik nauwlettend in de gaten. De centrale verwarming ging een standje lager, er werd geknutseld met radiatorfolie en tochtstrips en douchen gebeurde met de showertimer. En met succes. Gemiddeld bespaarden de deelnemende huizen tijdens de afgelopen vier maanden 34,6%.

De Student Energy Race 2018-2019 werd op alle fronten gewonnen door Nijmegen. De winnaar werd studentenhuis Koninginnelaan 201 en nummer twee kwam ook uit Nijmegen: studentenhuis Stijn Buysstraat 25 met een besparing van 58%. Behalve de eindprijzen voor de meeste energiebesparing, is er traditioneel ook een prijs voor het huis met de kleinste primaire ‘voetafdruk’. Die eerste plaats was voor studentenhuis Koninginnelaan 203, eveneens uit Nijmegen.

Zowel de grootste bespaarder als de eigenaar van de kleinste voetafdruk ontvangen een huisuitje naar keuze ter waarde van 900 euro. De tweede prijs is in beide gevallen een duurzame stofzuiger.

Alle deelnemende huizen ontvingen aan het begin van de race workshops en een energiebespaarbox met onder meer ledlampen, radiatorfolie, tochtstrips, een showertimer, een koelkastthermometer en een slimme energiemeter. Via een app konden bewoners continu hun eigen energiegedrag en dat van alle tegenstanders zien.

De Student Energy Race is bedoeld om studenten bewuster te maken van de milieueffecten en kosten van het gebruik van gas, elektra en water en om te laten zien dat ze daar zelf veel invloed op kunnen uitoefenen.

Meer berichten