Cast Jabber v.l.n.r.: Lucas Schilperoort, Rogier van Erkel en Jochem Smit
Cast Jabber v.l.n.r.: Lucas Schilperoort, Rogier van Erkel en Jochem Smit (Foto: Laura Luca )

Zilveren Krekel voor 'Jabber'

Nijmegen - Schrijver Jibbe Willems heeft de Zilveren Krekel 2019 gewonnen in de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’ voor zijn libretto voor Jabber van Theatergroep Kwatta uit Nijmegen.

De Krekel is een Jeugdtheaterprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De jury over Jibbe Willems: ‘Met zijn libretto voor Jabber van Theatergroep Kwatta zoekt taalvirtuoos Jibbe Willems de grenzen van ons taalgebied niet alleen op, hij springt er behendig overheen. Voor zijn Jabbertaal shopt hij uiterst creatief in verschillende Europese talen waardoor het actuele thema van de vluchtelingenproblematiek voor iedereen vanaf zes jaar verstaanbaar wordt.’

Jabber is een voorstelling over vier vogels en één nest, in een taal die niemand kan verstaan maar iedereen kan begrijpen. In oktober 2018 ging de familievoorstelling van Theatergroep Kwatta in première in Nijmegen. Jabber maakte een succesvolle tour door Nederland, speelde op de Nederlandse Showcase van Ipay in Philadelphia en staat momenteel op het Hakawy festival in Egypte. Ook in Nederland komt Jabber terug; de voorstelling gaat volgend seizoen in reprise.

Meer prijzen

Het is niet de eerste keer dat voorstellingen van Kwatta in de prijzen vallen. In 2014 won Kwatta met Manxmouse de IPAY Victor-award, een belangrijke Amerikaanse prijs. In 2015 behaalde Kwatta met Love that dog de tweede plek. Met Dissus, verdwaal mee in de Odyssee won Kwatta de Zilveren Krekel in 2015. Dissus en de voorstelling Mariken waren tevens één van de vijf genomineerden voor de Zapp Theaterprijs. Ook de meest recente grote zaalvoorstelling De familie van Nielie breekt de tent af maakt kans op de zapp theaterprijs 2019.

Meer berichten