Sham Hassan vluchtte in 2016 vanuit Syrië naar Nederland.
Sham Hassan vluchtte in 2016 vanuit Syrië naar Nederland. (Foto: )

'Blik op Vrijheid' portretteert vluchtelingen

Nijmegen - Tot twee keer toe geëvacueerd uit Rhenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, verbannen uit Chili in 1976 en nu woonachtig in Nijmegen, recentelijk geland in Wageningen na een vlucht uit de oorlog in Syrië; in Gelderland zijn veel mensen die een vlucht meegemaakt hebben. De nieuwe serie filmportretten 'Blik op Vrijheid' legt deze verhalen vast. Omroep Gelderland zendt de serie de komende donderdagen uit met op 21 maart en 11 april portretten van mensen die nu in Nijmegen wonen.

In zes indrukwekkende filmportretten vertellen mensen in 'Blik op Vrijheid, Vluchtverhalen Toen en Nu' over hun ervaringen met onvrijheid, de vlucht en de aankomst in Nederland. De serie beslaat acht decennia, alle verhalen hebben een verbinding met Gelderland, waarvan twee met Nijmegen. Zo wordt op 21 maart het portret uitgezonden van de Nijmegenaren Benito Sanchez en Coty Salazar en op 11 april van de Syrisch-Nijmeegse jongere Sham Hassan. Op 4 april is het portret van een jongen die nu in Nijmegen woont, echter ten tijde van de opname nog in Wageningen. De foto's en de films zijn na de uitzending onder andere te zien in bibliotheken, tijdens de Nacht van de Vluchteling en op festivals.

"Deze verhalen slaan een brug tussen de vluchtelingen die nu vrijheid en veiligheid zoeken en het gebrek aan vrijheid in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog", lichten de makers Pauline van Tuyll en Merlijn van Schayk het project toe. "De filmportretten geven de kijker inzicht in het beklemmende gevoel van het gebrek aan vrijheid, maar ook in de trots, kracht en veerkracht van de geportretteerden."

De serie laat duidelijk zien hoe de manier waarop Nederland vluchtelingen ontving, in de afgelopen 80 jaar is veranderd. Otto Szauer vertelt hoe in 1956 de trein met Hongaren waarin hij zat aan de Nederlandse grens werd verwelkomd door een orkest. Twintig jaar later zette het Nijmeegse solidariteitscomité zich er voor in om Benito Sánchez uit de Chileense gevangenis te krijgen en naar Nederland te halen. Maar Ziba Nillian, die begin jaren 90 uit Iran vluchtte, maakte de eerste asielzoekerscentra mee en herinnert zich de onzekerheid. De 18-jarige Sham Hassan is in 2016 met haar familie in Nijmegen herenigd en ervaart de inburgering van de huidige tijd. En toch delen de geportretteerden ook veel met elkaar. Teun Jordaan wijst erop dat vluchtende kinderen op het nieuws hem vaak doen denken aan zijn eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Abdel Tarakji zegt bij het zien van beelden van een verwoest Rhenen: "Het lijkt net Syrië."

Naast de filmserie bestaat het multimediaproject 'Blik op Vrijheid' uit lesmateriaal voor middelbare scholen, geproduceerd in samenwerking met Stichting Vredeseducatie. Daarnaast maakte de Syrisch-Nederlandse fotograaf Mohan Dehne (Ede) zes fotoportretten die vanaf begin april levensgroot worden vertoond in Gelderse bibliotheken en op festivals. Het project kan worden gevolgd en geboekt via www.stichtingzora.org/blikopvrijheid en facebook.com/blikopvrijheid.

www.stichtingzora.org/blikopvrijheid

Meer berichten