De eerste kilometers van de Walk of Wisdom gaan door de Ooijpolder. Marga Nijenhuis poseert bij Oortjeshekken. (Foto Annet Kooijmans)
De eerste kilometers van de Walk of Wisdom gaan door de Ooijpolder. Marga Nijenhuis poseert bij Oortjeshekken. (Foto Annet Kooijmans) (Foto: )

Walk of Wisdom: 'Voor mij telt de verrassing'

Nijmegen - Je ziet ze regelmatig in de gebieden rondom Nijmegen, wandelaars met een rugzakje op de rug, armbandje om en een blije blik in de ogen. Ze lopen hun Walk of Wisdom en volgen daarbij de witte bordjes waarop een roodbruine engel staat afgebeeld. Marga Nijenhuis uit Wijchen (62), werkzaam bij de Provincie Gelderland, loopt samen met een Groesbeekse vriendin dit 'pad van wijsheid'. "We lopen op zaterdagen en zien iedere keer wel hoever we komen."

Ze hebben geen haast, worden door hun partners gebracht en gehaald en genieten volop van de toch nog onbekende wegen en plekjes in hun bekende omgeving. Marga: "Ik hou van wandelen maar dit is different cook. Dit is 'lopen'. Ook in de regen, iets wat ik normaal gesproken niet in mijn hoofd zou halen. Waarom ik het doe? Tja, mijn vriendin vroeg me hiervoor en nu is het een leuk en vooral ontspannend avontuur geworden mét de uitdaging iedere etappe iets langer te maken." Ze zijn in januari op een regenachtige dag vanuit de Stevenskerk in Nijmegen vertrokken. Die kerk is het begin- en eindpunt van de route. Ze nemen mee een boekje met een goede routebeschrijving en de telefoon op vliegtuigstand. Een regencape, drinken en een broodje tonijn in de rugzak.

De Walk of Wisdom is een 136 kilometer lange tocht door twee landen, drie provincies en elf gemeenten. Het uitgangspunt van de tocht is, volgens het boekje, dat 'wat je met de reis doet belangrijker is dan waar de reis naar toe gaat'. Veel wandelaars gaan op pad om iets 'uit te zoeken', zoals ze dat verwoorden. 'Een zoektocht naar authenticiteit, naar de juiste keuzes in je leven en die zoektocht doe je letterlijk met beide voeten op de grond, uitgaande van je eigen leven, jouw ervaringen en jouw intuïtie'.

"Op de website lezen we dat de Walk of Wisdom gaat over vrijheid, respect, bezinning en verbondenheid en de pelgrimage bedoeld is voor mensen die iets willen bijdragen aan een betere wereld. Allemaal prachtige woorden, maar voor mij telt de verrassing over wat er letterlijk én figuurlijk op mijn pad komt", aldus de nuchtere Wijchense. "Ik leef mijn leven en zoek mijn eigen wijsheid om me heen. Ik loop, kijk, praat en ben stil. Ik zie nieuwe dingen om me heen en het leuke van in de winter lopen, is, dat het zo rustig is."

De eerste kilometers gaan door de Ooijpolder. Het is drassig, de Waal staat hoog, dus af en toe moet er omgelopen worden. De schoenen zuigen zich vast in de klei, maar het is allemaal geen punt. Marga: "Ik hoef niets vandaag, ik wil het zelf en als we dan met kleddernatte haren en vieze schoenen in het Spijker in Beek zitten, dan hebben we onze kop muntthee welverdiend!" En het weer? Dat kan alleen maar beter worden. Marga en vriendin hebben er nu 55 kilometer opzitten. Door omstandigheden lopen ze in maart niet, maar de eerste zaterdag van april trekken ze de stoere stappers weer aan. "Op zoek naar wat op ons pad komt."

www.walkofwisdom.org

(Tekst: Annet Kooijmans)

Meer berichten