Chauffeurs Kees en Nol rijden je met de Toektoek waar je maar naartoe wilt. (Foto: Maaike van Helmond)
Chauffeurs Kees en Nol rijden je met de Toektoek waar je maar naartoe wilt. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Ritje met de Nijmeegse Toektoek

Nijmegen - Ben je niet meer zo mobiel en woon je in de wijken Neerbosch-Oost, Heesch, Heseveld of Waterkwartier? Thuis blijven zitten, dure taxiritjes of telkens een beroep moeten doen op de mensen om je heen, hoeft niet meer! Reserveer gewoon de Toektoek en laat je rijden.

"Stapt u maar in", krijg ik te horen van Toektoek-chauffeur (en coördinator) Nol Hengst. Ik ben dan wel niet minder mobiel, maar tegen een ritje met de Toektoek om zelf het gemak te ervaren zeg ik zeker geen nee. Voor de gezelligheid stapt ook Kees Polkamp, eveneens vrijwillig chauffeur, met mij mee achterin de Toektoek. "Op naar de volgende passagier."
Terwijl we vanuit thuisbasis het Sint Jozefklooster in Nijmegen richting de mevrouw rijden die de Toektoek heeft gereserveerd, vertellen de heren honderduit. Nol: "Met een clubje vrijwilligers rijden wij op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur iedereen uit Neerbosch-Oost, Heesch, Heseveld of Waterkwartier die wat minder mobiel is naar waar hij of zij maar wil in deze vier wijken. De een moet even naar de kapper, de ander wil bijvoorbeeld boodschappen doen. Een kwestie van bellen, reserveren en wij halen je op en brengen je, indien gewenst, ook weer thuis." Een initiatief van de Waalboog dat wordt gedragen door een clubje enthousiaste vrijwilligers.

De mevrouw die we nu gaan ophalen wordt vervoerd naar de schoonheidsspecialist. Voor haar is het eveneens de eerste keer dat ze met de Toektoek meerijdt. "Mijn man had er via via over gehoord", vertelt ze terwijl ze instapt. "Het klonk als een uitkomst, dus ik wilde toch even proberen of het ook iets voor mij is." Aan de chauffeur en de bijrijder van vandaag zal dat in ieder geval niet liggen. Ze doen er alles aan om het ritje voor mevrouw zo aangenaam mogelijk te maken. Het portier wordt opengehouden, vragen worden vriendelijk beantwoord en er wordt gezellig gekletst tot we bij de eindbestemming zijn. "Moeten we u straks ook weer komen ophalen?" vraagt Kees. "Geef maar aan hoe laat en dan staan we straks weer voor de deur!"
"Zo proberen we er elk ritje weer iets leuks van te maken, zowel voor de passagiers als voor onszelf", gaat Nol verder. "Want het is ook ontzettend leuk om te doen. Een beetje rondrijden met die Toektoek en onderweg hoor je de meest bijzondere verhalen." Kees: "Het is alleen jammer dat ons bestaan nog niet bij iedereen bekend is. En dat terwijl we voor veel mensen echt een verschil kunnen maken. Niet alleen omdat ze door ons nu weer makkelijker de deur uit kunnen, het is ook nog eens goed voor de sociale contacten van veel mensen." Een ritje met de Toektoek is in principe gratis, dus daar hoef je het ook niet voor te laten. "We vragen de mensen alleen om een vrijwillige bijdrage en daar krijg je een gezellig ritje voor retour."

Je kunt de Toektoek reserveren via 06-28568809. En lijkt het je wat om zelf ook als vrijwillig chauffeur op de Toektoek aan de slag te gaan? Meld je dan bij Nol via 06-41469023.

(Tekst: Maaike van Helmond)