Lezingen: 'De zin en onzin van belasting betalen'

Nijmegen - De zin en onzin van belasting betalen. Daarover spreken jurist Gerard Meussen, politicoloog Indra Römgens en filosoof Bruno Verbeek donderdag 25 april in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.15 uur

"Belastingen, belastingen, belastingen! De rest is onzin." Deze woorden van historicus Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in Davos gingen de wereld over. Zijn boodschap was simpel: de allerrijksten moeten stoppen met belasting ontwijken en hun eerlijke deel gaan betalen. Maar waarom betalen we belasting? En wat is eerlijk? Denk mee met jurist Gerard Meussen, politicoloog Indra Römgens en filosoof Bruno over het nut van belasting.

Multinationals die belasting ontwijken doen op papier niets verkeerd. Ze zoeken de mazen in de wet op, maar houden zich aan de afgesproken regels. Toch wringt hier ons rechtvaardigheidsgevoel: want waarom betalen de meest vermogende bedrijven en individuen de minste belasting? Moeten ze naar verhouding niet net zoveel belasting betalen als wij? Of, om het om te draaien, waarom betalen wij niet net zo weinig? Kortom: wat vinden we rechtvaardig?

Hoe komt belastingontwijking tot stand? En wat maakt het problematisch? Jurist Gerard Meussen vertelt welke fraudegevoeligheden er in het Nederlandse en Europese belastingrecht zitten. Politicoloog Indra Römgens licht toe hoe multinationals invloed uitoefenen op de nationale en Europese belastingregels en hoe Europese landen proberen samen te werken om belastingontwijking tegen te gaan. Filosoof Bruno Verbeek vertelt wat de filosofie is achter belasting betalen en verkent de morele spanning in belastingontwijking.

Na hun lezingen gaan Meussen, Römgens en Verbeek in gesprek over verschillende ideeën over belasting en belastingontwijking. Is belasting betalen een morele plicht? Of moet het gezien worden als een vrijwillige gift aan de gemeenschap? Maakt het verschil of bedrijven of individuen belasting ontwijken? En hoe lossen we belastingontwijking op een rechtvaardige manier op? Moeten we toe naar een mondiaal belastingsysteem of is het juist beter om zoveel mogelijk belastingregels af te schaffen?

Deelname kost 7,50 euro | Medewerkers van de RU en Alumni Benefits Card-houders betalen € 5,- | studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees zijn gratis.

www.ru.nl/rr/belasting

Meer berichten