Hermine Groenendaal op de riksja met twee passagiers
Hermine Groenendaal op de riksja met twee passagiers (Foto: Marieke van Halen)

Fietsriksja komt naar Nijmegen-Zuid

Nijmegen - Dit voorjaar start stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen een nieuw initiatief in Nijmegen Zuid: tochtjes op een fietsriksja voor minder mobiele mensen. Zaterdag 11 mei geeft wethouder Bert Velthuis het startsein voor de feestelijke ingebruikname van de derde riksja in Nijmegen.

Hermine Groenendaal woont in Brakkenstein: "Een half jaar geleden heb ik contact opgenomen met stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen met de vraag of het mogelijk is om ook in de wijk Brakkenstein bewoners met een riksja rond te gaan rijden. De stichting was blij met dit initiatief." Groenendaal, die ook voorzitter is van het bestuur van wijkraad Brakkenstein, benaderde vervolgens haar netwerk. "Samen met wijkmanager Edwin van Haveren, Bindkracht 10 en wijkplaats Buur zijn we de mogelijkheid gaan onderzoeken."

De ritjes met de riksja zijn gratis en bedoeld voor ouderen en minder mobiele mensen die zelf niet (meer) kunnen fietsen. Een vrijwilliger haalt mensen op (thuis, bij een woonvoorziening of dagbesteding). Samen met een andere passagier, bijvoorbeeld een vriend(in), mantelzorger of begeleider, worden ze rondgefietst in de wijk, de stad of in de natuur. Op verzoek kan de route ook gaan langs plekken waar de passagier vroeger gewoond en gewerkt heeft.

De riksja wordt door stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen ingezet voor de wijken Brakkenstein, Grootstal en Hatertse Hei. De riksja komt te staan bij woonzorgcentrum Aqua Viva aan de Heijendaalseweg. "We gaan fietsen voor bewoners van Aqua Viva en andere woonvoorzieningen. Er zijn al afspraken gemaakt met het Gofferthuis in de Libellenstraat, Deel de dag Grootstal in de Schakel aan de Sint Jacobslaan en Deel de dag Brakkenstein in de Kanunnik van Kekenstraat."

Met de komst van de fietsriksja voor Nijmegen Zuid rijdt stichting Fietsen Alle Jaren Nijmegen nu met drie fietsriksja’s in Nijmegen. Bestuurslid Pieternelle Knapen: "Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Nijmegen en Stichting Koprol konden we deze derde riksja aanschaffen. Daar zijn we heel blij mee. We gunnen het iedereen om te genieten van elkaar en van de wind door je haren."

Wil je meedoen, als vrijwilliger of passagier, neem dan contact op via fietsenallejarennijmegen@gmail.com.

www.fietsenallejaren.nl

www.facebook.com/fietsenallejarennijmegen.

Meer berichten