Vernieuwde en duurzame Bomenbuurt

Nijmegen - Bewoners van de Bomenbuurt in de Nijmeegse wijk Hengstdal vierden woensdag 17 april feest. Na een periode van sloop en bouwactiviteiten zijn de 27 nieuwe, betaalbare en duurzame huurwoningen en 4 goedkope boven- en benedenwoningen zijn klaar. Directeur-bestuurder Esther Lamers van woningcorporatie Standvast Wonen, wethouder Bert Velthuis en directeur Stefan van Duijnhoven van KlokGroep gaven de buurt symbolisch terug aan de bewoners. Lamers: "Met de nieuwe woningen is de Bomenbuurt nog vitaler geworden. Hier wil een mix aan mensen graag wonen en blijven wonen. Daar zijn we trots op."

"Dit deel van Hengstdal is geliefd in Nijmegen en bij haar bewoners. Standvast Wonen wilde voor deze plek een goed plan ontwikkelen, samen met huurders en direct omwonenden. Dat was dan ook intensief en spannend, vooral voor de bewoners", vertelt Lamers. "Maar wij vinden dat het is gelukt. De nieuwe huizen passen heel goed bij de uitstraling van de andere woningen in deze buurt. Die reactie horen we van buiten de wijk, maar vooral ook van buurtbewoners."

"Met de vernieuwing wilde Standvast Wonen ook jongeren en gezinnen woonkansen bieden. Deze buurt biedt nu een goede mix aan woningtypes en prijzen waar jong en oud prettig kunnen samenleven."

De nieuwe woningen zijn duurzaam gebouwd. Op het dak liggen zonnepanelen, op de begane grond en op de eerste verdieping ligt vloerverwarming en de woningen zijn voorbereid om in de toekomst van het gas af te kunnen.

Op het buurtfeest waren ruim 150 oud bewoners, nieuwe bewoners en omwonenden. "Leuk om zo de nieuwe buren te leren kennen", vertelt een buurtbewoner. "En het is gezellig dat er nu ook gezinnen wonen. Voorheen zagen we hier heel weinig kinderen. Nu leeft de buurt veel meer."

De oude huurwoningen waren technisch slecht, niet duurzaam en zorgden voor vocht- en geluidsproblemen. De meeste huurwoningen in de Ahornstraat en Lijsterbesstraat waren (voormalige) duplexwoningen. Ze zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo gebouwd, voor twee gezinnen per duplexwoning, zolang de woningnood duurde. Deze huizen voldeden al jaren niet meer aan de wooneisen van nu en de toekomst. Daarom ging Standvast Wonen aan de slag met vernieuwing en werden 46 (duplex)woningen gesloopt.

In 2016 renoveerde Standvast Wonen al acht eengezinswoningen in de Lijsterbesstraat. En eind dit jaar gaat de corporatie aan de slag met twee woonblokken in de Ahornstraat. Lamers: "We voegen de duplexwoningen per twee samen tot een eengezinswoning en knappen ze op. De gemeente werkt die periode ook aan de openbare ruimte. Daarna is de vernieuwing van Bomenbuurt klaar."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden