Kaaisjouwers nu ook verfilmd

Nijmegen - Na het verschijnen van het boek 'De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal' waagt de Nijmeegse schrijver Frank Antonie van Alphen zich nu aan zijn eerste korte film. Onderwerp: de Kaaisjouwers door heel Europa. Over dat speurwerk naar historische beelden maakt RN7 een documentaire.

Het hele productieproces komt aan de orde. Frank Antonie wordt op de voet gevolgd in zijn zoektocht naar bewegend Kaaisjouwersbeeld voor het maken van de film. De focus ligt op beeldmateriaal uit het interbellum en van kort na de Tweede Wereldoorlog. Bewegend beeld uit een tijd dat vissers nog zeilden en op schepen kolen werden geschept om vooruit te kunnen komen.

Toen in 1936 Koningin Wilhelmina de eerste verkeersbrug in Nijmegen opende, veranderde het turbulente leven op de Waalkade voorgoed. Het met de rivier de Waal verbonden gevoel verdween uit de Nijmeegse Benedenstad. Goederen werden vanaf toen over de weg en per spoor vervoerd. En zo ging dat in heel Europa. Ook door de komst van kranen, en andere gemechaniseerde arbeid, verloren de losarbeiders overal hun werk. In Rotterdam, in Hamburg, Liverpool en Nijmegen.

Tot nu toe kwamen 14 films waarop sjouwers te zien zijn boven water. Bent u in bezit van filmmateriaal van Kaaisjouwers? Neem dan contact op via www.dekaaisjouwers.nl.

Meer berichten