"Elk van de drie boeken is speciaal op een eigen manier. Toch blijft het tweede deel 'het Licht' mijn favoriet", aldus Ida. (foto: Jimmy Israël)
"Elk van de drie boeken is speciaal op een eigen manier. Toch blijft het tweede deel 'het Licht' mijn favoriet", aldus Ida. (foto: Jimmy Israël) (Foto: )

Fantasytrilogie van Nijmeegse bodem

Nijmegen - Twee jaar geleden publiceerde Ida Visser het eerste deel van haar trilogie 'De dertiende Onverslaanbare: het Mirakel'. Sinds een paar weken geleden ligt het laatste deel in de boekenwinkels en is het te bestellen via webwinkels. "Toen het boek af was, begon ik de personages te missen. De 'relatie' tussen mij en hen is echter lastig te omschrijven."

Op de salontafel van haar huiskamer ligt een boek van schrijver George R.R. Martin. "Ken je het? Het is het verhaal van de serie Game of Thrones. Daar kijk ik ook graag naar, geweldig!" Net als Martin deelt Ida Visser (15) een passie voor schrijven. Sinds 12 april ligt haar boek 'De dertiende Onverslaanbare: Aarde' in de winkels.

Het verhaal vertelt over het leven van de 16-jarige fictieve protagonist April Fleming. Ze krijgt een tweede kans om te leven, maar dan wel in een ander universum. Ze komt voor verschillende uitdagingen te staan. In het laatste deel bereikt de groep Onverslaanbaren hun eindbestemming. Niemand had echter verwacht dat het een bitterzoete afsluiting zou zijn. "Ik moet eerlijk bekennen dat ik de trilogie al kort na het verschijnen van het eerste deel had afgeschreven. Er zat veel tijd tussen het verschijnen van deel twee 'het Licht' en het laatste deel, omdat het redigeren iets langer duurde."

Ida ziet haar young adultboeken als een goede leerschool voor haar auteurschap. "Schrijven leer je vooral door het veel te doen. Het verhaal dwong mij om bijvoorbeeld ruimtes waarin de personages zich bevonden uitvoerig te beschrijven. Het was dan ook een hele eer dat ik met mijn debuut in 2017 de tweede prijs heb gewonnen van de BoekGoudprijs in de categorie young adult. Dat stimuleert om door te schrijven."

Inmiddels is haar vierde boek ook al geschreven. Nu ze de trilogie los kon laten, stond de weg vrij om een andere wereld te creëren. "Het boek heet 'Reset' en gaat over een vernietigde wereld na een nucleaire oorlog. Ik merk dat ik het schrijven stukken serieuzer ben gaan nemen. Met name achtergrondonderzoek werd belangrijk. Zo bestuurde ik klimaatverandering, hoe je kaas moest maken en welke groente er in de winter geteeld kan worden. Dit omdat het allemaal in het boek voorkomt en er wel een zekere waarheid achter moet zitten."

De personages in haar nieuwe boek staan ook weer voor, soms de gruwelijkste, uitdagingen. "Het intrigeert en prikkelt mij om daarover te schrijven", lacht Ida. "Ik vind het echter wel belangrijk dat er een goede balans is tussen gruwelijke dingen en mooie dingen, zoals romantiek en vriendschappen."

Ida hoopt nog lang boeken te kunnen schrijven en niet alleen novelles. "Sinds kort ben ik ook begonnen met gedichten te schrijven. Het is interessant om je focus te leggen op de taalkunst."

De dertiende Onverslaanbare: Aarde wordt uitgegeven door Boekscout YO! en is verkrijgbaar via diverse online en fysieke boekenwinkels. Kijk voor meer info op www.boekscout.nl

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten