Moderne zonnepanelen op een historisch gebouw.
Moderne zonnepanelen op een historisch gebouw. (Foto: )

Oplevering 'Nimweegs' oudste schoenenfabriek

Nijmegen - Het renovatieproject van de voormalige NIMCO Schoenenfabrieken aan de Tooropstraat in Nijmegen wordt vrijdag 24 mei officieel opgeleverd. Het pand wordt op feestelijke wijze geopend door de familie Krol, burgemeester Bruls en Nijmeegse Annie.

Met de metamorfose wil het Nijmeegse familiebedrijf 'het cultureel erfgoed teruggeven aan de bewoners van deze sfeervolle en levendige buurt'. De originele gevels van de oude schoenenfabrieken dateren nog uit 1907 maar waren jarenlang verborgen achter de, zoals de buurt het noemde, 'Las Vegas gevel'. NIMCO bracht in slechts acht maanden tijd de gevel in oude staat terug, verduurzaamde het pand en gaf er tevens een woonbestemming met sociaal karakter aan. Op het dak wordt het oude NIMCO logo (in de vorm van een pump) weer geplaatst, precies op de plek waar het tot 1971 bevestigd was.

Geschiedenis

Het pand aan de Tooropstraat in Nijmegen dateert uit 1907 maar het was in 1920 dat Jan Verschuur, de oprichter van de NIMCO, er zijn groeiende schoenenfabriek vestigde. Tot 1971 werden daar jaarlijks tienduizenden paren schoenen gemaakt en het was een plek waar veel Nijmegenaren werk vonden. Na de overname door de familie Krol verdween de productie weliswaar uit Nijmegen maar bleef het hoofdkantoor in de buurt (Berg en Dal). Meer over de geschiedenis is te lezen op Novio Magus en de website van Xsensible.

Tijdens de renovatie greep de Coop supermarkt de kans om haar winkel te vernieuwen Het Zorgcafé blijft onderdeel van de locatie. Nieuw is de woonbestemming: de 15 woningen boven de supermarkt worden het thuis van jongeren die begeleiding nodig hebben bij zelfstandig wonen.

Energieneutraal

Belangrijke randvoorwaarde bij de transformatie naar energieneutraal was de eis dat de investeringen in duurzaamheid zichzelf op termijn terug dienen te verdienen zonder meerkosten voor de bewoners. Huurders betalen een alternatieve energievergoeding voor de gedane investeringen in energiebesparende maatregelen. Vanaf straatniveau zie je niet dat er op de daken van het gebouw meer dan 350 zonnepanelen liggen. Het resultaat is dat het hele gebouw in haar eigen energiebehoefte voorziet met zonnepanelen voor de productie van elektriciteit en zonnecollectoren en warmtepompen voor de productie van warmte.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden