Vertegenwoordigers van startups en Martijn de Groot (REshape) snijden de taart aan.
Vertegenwoordigers van startups en Martijn de Groot (REshape) snijden de taart aan. (Foto: Florine Dams)

Mercator Launch helpt startende ondernemers

Nijmegen - Met een feestelijke lunch vierde Mercator Launch op 16 mei het eerste jubileum. Het programma van de Heyendaal campus hielp in het eerste jaar ruim honderd studenten, medewerkers en onderzoekers hun eigen bedrijf te starten. "Een jaar geleden werd Mercator Launch opgericht door de Radboud Universiteit, Radboudumc en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Doel was het ondernemerschap in een vroeg stadium, de zogeheten pre-incubatie fase, op de Heyendaal Campus te stimuleren. Hard nodig", volgens Martijn de Groot, hoofd REshape, Radboudumc. “Met passievol innoveren en met baanbrekende ideeën alleen kom je er niet. Daar is ook ondernemerschap voor nodig. Daarin is Mercator Launch een essentiële toevoeging aan de Heyendaal Campus.”

Bij Mercator Launch kunnen studenten, medewerkers en onderzoekers terecht voor advies en coaching bij het valideren en realiseren van hun ideeën, om dit uiteindelijk om te zetten naar een winstgevende business. Twee keer per jaar kunnen startende ondernemers deelnemen aan het zogeheten IMPROVE-programma van Mercator Launch. Tijdens een traject van 12 weken leren ze om van een business idee naar een daadwerkelijke startup te komen. "Zo leer je hoe je een idee valideert, een business plan uitwerkt, funding realiseert én hoe je een team creëert om mee aan de slag te gaan. Het IMPROVE-programma is opgezet om ervoor te zorgen dat startende ondernemers met de juiste kennis onder de arm een vliegende start kunnen maken met hun onderneming."

Brechtje Vreenegoor, programma-manager van Mercator Launch: “We zien dat de startups die hebben meegedaan aan programma’s van Mercator Launch een grotere slagingskans hebben in het Gelderse startup landschap. Ideeën zijn gevalideerd, het businessmodel getoetst en de deelnemers beschikken over de nodigde ondernemers-skills om bij een startup-programma of accelerator verder aan hun bedrijf te werken. En daar zijn we trots op!”

www.mercatorlaunch.nl