Elèni van Haren (links) en Margo van den Nouweland. “Er moet zo veel worden weggegooid. (Foto Corine van Dijk)
Elèni van Haren (links) en Margo van den Nouweland. “Er moet zo veel worden weggegooid. (Foto Corine van Dijk) (Foto: )

Strijden tegen verspilling in de zorg

Nijmegen - "We hadden nooit gedacht dat het zó groot zou worden. Het begon gewoon op onze studentenkamer en nu is er landelijk aandacht voor!" Elèni van Haren en Margo van den Nouweland, studenten verpleegkunde aan de HAN, trekken ten strijde tegen grootschalige verspilling van medicijnen en producten in de zorg. "Het begint met bewustwording."

Woensdag 22 mei is de HAN in Nijmegen het decor van het tweede Imagine Global Goals Event. Met een congres, sprekers, workshops en een markt wordt aandacht gevraagd voor de doelen van de Verenigde Naties voor een betere wereld. Dit jaar vooral Global Goal nummer 3: goede zorg voor iedereen, waar ook ter wereld.

Margo en Elèni droegen het thema aan. "We zagen tijdens onze stage in een verzorgingstehuis - maar ook eerder toen we een bijbaantje hadden - dat er in Nederland veel wordt weggegooid", aldus Margo. "Vaak spullen die nog helemaal niet gebruikt en dus nog hartstikke goed zijn. Maar volgens de regels moet je ze weggooien als een patiënt ontslagen wordt of overlijdt."

Elèni: "Een pak incontinentiemateriaal bijvoorbeeld, daar moet je soms de helft van wegdoen. En sommige medicijnen moeten een maand voordat de houdbaarheidsdatum verloopt vernietigd worden."

Veel mensen in de zorg herkennen het verschijnsel, merkten de studenten bij een rondvraag. Nederland heeft strenge wettelijke regels. "Da's prima, daarom hebben wij zo'n goede gezondheidszorg, maar het is ook heel zonde om goede spullen weg te gooien. We vroegen ons af, kan dat nou niet anders? Die spullen kunnen elders nog heel goed gebruikt worden!"

De brainstorm op de studentenkamer leidde tot het idee van een soort voedselbank voor medicijnen en producten in de gezondheidszorg "Dat klinkt heel mooi, maar er komt veel bij kijken", legt Margo uit. "Gelukkig hebben we veel verschillende kwaliteiten op de HAN, studenten van richtingen als bedrijfskunde doen en denken met ons mee."

Elèni vult aan: "Een landelijk distributiecentrum zou mooi zijn. Ook voor apparatuur. In de kelder van het Radboud UMC staat nu apparatuur te verstoffen waarmee we mensen in andere landen heel goed zouden kunnen helpen."

De zorg zit de beide studentes in het bloed, ze kregen het thuis met de paplepel ingegoten. Over een baan hoeven ze zich geen zorgen te maken, "verpleegkunde is heel breed, van ziekenhuis, thuis- en wijkzorg tot werken bij een GGD of in een TBS-kliniek."

Toch dromen ze ook van vrijwilligerswerk in Afrika in de toekomst. "We hebben stiekem de hoop dat we dan zien dat het werkt; dat wat we hier noodgedwongen weggooien elders gebruikt wordt. Het maakt een kindje echt niet uit of z'n luier eerder op een kamer in Nederland lag. Die luier komt namelijk zo uit de verpakking!"

Global Goals Event, 22 mei, HAN Nijmegen. Gratis deelname voor iedereen, aanmelden: www.han.nl/agenda

(Tekst: Corine van Dijk)