Met ElanArt zorgt Masoud zowel voor beweging als voor verbinding. (Foto: Maaike van Helmond)
Met ElanArt zorgt Masoud zowel voor beweging als voor verbinding. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

ElanArt winnaar Appeltje van Oranje

Nijmegen - "Het is ontzettend bijzonder dat we in zo'n korte tijd al zoveel hebben bereikt." We spraken met een trotse Masoud Rahaee die met zijn Stichting ElanArt een van de drie winnaars is van een Appeltje van Oranje. "Een zeer waardevolle prijs voor ons; erkenning voor het werk dat wij doen."

En Masoud is met recht trots. 28 jaar geleden kwam hij zelf als vluchteling naar Nederland. "Vanuit Iran, eigenlijk zonder enig toekomstperspectief." Maar hij was gemotiveerd en kreeg de juiste begeleiding waardoor hij erin slaagde om te gaan studeren en om in 2013 zelfs zijn eigen stichting op te richten: ElanArt. "Met deze stichting wil ik jonge vluchtelingen laten zien dat er heel veel mogelijk is hier in Nederland, mits je je inzet én de juiste begeleiding krijgt. Begeleiding die wij kunnen bieden. Onze missie is om zoveel mogelijke jonge vluchtelingen te inspireren, motiveren en activeren."
Als ervaringsdeskundige weet Masoud precies hoe het is om in een AZC te wonen en een leven op te bouwen in een compleet nieuw land. "Het belangrijkste is dat je in beweging komt. Dat geldt eigenlijk voor iedereen en voor alle verschillende partijen." Daarom haalt hij samen met de vrijwilligers van ElanArt jongeren op bij de AZC's en brengt ze zo letterlijk in beweging door ze onder andere mee te nemen naar het ROC en de HAN voor veelal kunstzinnige en creatieve projecten. "Iets waarmee we tegelijkertijd ook de studenten in beweging brengen en verbinding creëren tussen de vluchtelingen en de studenten." Maar dat is niet het enige wat Masoud doet met ElanArt. "We proberen ook elke keer weer de talenten binnen het AZC te ontdekken en die vervolgens te benutten door ze bijvoorbeeld in te zetten voor het geven van workshops. Wederom een manier om de mensen in beweging te brengen."
Ontzettend goed werk dus dat Masoud met zijn stichting doet. Iets wat ook is opgemerkt door het Oranje Fonds. Vandaar dat zij hem onlangs verrasten met de mededeling dat hij een van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje is. Op 23 mei mag hij naar Paleis Noordeinde in Den Haag om daar uit handen van koningin Máxima de prijs in ontvangst te nemen. Een prijs die bestaat uit een bronzen beeldje ontworpen door prinses Beatrix en een geldbedrag van maar liefst 15.000 euro. "Echt fantastisch. Ik vind de erkenning voor ons werk nog veel belangrijker dan die geldprijs. Natuurlijk is dat mooi meegenomen, maar ik heb ik de loop der jaren ook wel geleerd dat er niet altijd veel geld nodig is om mooie doelen te bereiken. Desondanks kunnen we het natuurlijk goed gebruiken", lacht de trotse winnaar.
Masoud is niet alleen trots op het winnen van de prijs, maar ook op het feit dat hij tegenwoordig als rolmodel mag fungeren voor jongeren die in dezelfde situatie zitten als hij vroeger. "Dat ik met mijn ervaring nu anderen mag helpen, vind ik het meest bijzondere wat er is."

www.elanart.nl

(Tekst: Maaike van Helmond)