Dankzij School at Sea zag Jasmijn het afgelopen half jaar heel wat van de wereld. (Foto: Maaike van Helmond)
Dankzij School at Sea zag Jasmijn het afgelopen half jaar heel wat van de wereld. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Leren op zee

Nijmegen - Stel, je bent zestien en wilt de wereld rondreizen. De een wacht dan geduldig tot na de middelbare school. De ander meldt zich aan voor School at Sea en bevaart op die manier - al lerend - de wereldzeeën. Zo ook de zestienjarige Jasmijn Pieters uit Nijmegen. Onlangs keerde zij terug van een half jaar aan boord van tall ship de Thalassa.

"Mijn vader stuurde me een linkje door met informatie over School at Sea", herinnert Jasmijn zich. "Ik had er nog nooit van gehoord, maar toen ik er meer over las, was ik meteen enthousiast. Dat wilde ik ook! De perfecte manier om mijn droom van een wereldreis te verwezenlijken en ondertussen toch bij te blijven qua onderwijs."
Jasmijn meldde zich aan, doorstond de selectie en kwam ook nog eens door de loting. "En dan begint de eerste uitdaging: het geld bij elkaar krijgen, maar liefst 25.000 euro. Gelukkig kregen we vanuit School at Sea een aantal fondsenwerftrainingen die daarbij zeer goed van pas kwamen." Een goede leerschool dus nog voor ze daadwerkelijk aan boord ging. "Eigenlijk was dit hele gebeuren één grote leerschool. Aan boord had je telkens twee lesdagen, afgewisseld met twee dagen wacht lopen, dus ook om de zoveel uur 's nachts je bed uit. Hoe je die lesdagen invulde, mocht je eigenlijk helemaal zelf bepalen op basis van je persoonlijke lesplan. Dus heel veel eigen verantwoordelijkheid."
En ook zeilen was iets dat Jasmijn, en de meeste andere leerlingen aan boord, nog moest leren. "Ik was weleens een weekendje naar Friesland geweest om te zeilen, maar zo'n enorme driemaster is toch een totaal ander verhaal. Toen we vertrokken wist ik echt niets. Hoe gaaf is het dan dat ik de laatste driehonderd mijl kapitein was en het schip IJmuiden binnen mocht varen?!"
Hoewel Jasmijn blij is om iedereen thuis weer te zien, zou ze het liefst nog aan boord zitten van de Thalassa. "Ik heb vriendschappen gesloten voor het leven. Zo bijzonder, de andere leerlingen, maar ook het team eromheen, worden in dat half jaar een soort van tweede familie. Je maakt ook zoveel mee met z'n allen." Niet zo vreemd als je bedenkt waar ze in een half jaar tijd allemaal samen zijn geweest: de Canarische en Kaapverdische eilanden, Dominica, Curacao, de San Blas eilanden, Panama, Cuba, Bermuda en de Azoren. "Landen waar we de nodige excursies hadden en waar we soms zelfs de opdracht kregen om onze eigen reis over land uit te stippelen. Ontzettend gaaf, deze ervaring neemt niemand mij meer af."
Jasmijn kan het dan ook iedereen aanraden om zich aan te melden voor School at Sea. "Ik kan er ontzettend veel over vertellen, maar het zelf ervaren is de enige manier om echt te begrijpen hoe geweldig het is. Ik mis de mensen en het schip ontzettend, terwijl ik pas net terug. Maar gelukkig ga ik deze zomer weer twee weken aan boord van de Thalassa om mee te doen aan een tall ship race. Even terug op mijn vertrouwde plek." En tot die tijd? "Gewoon weer terug naar school en wennen aan het leven hier."

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden