Maurice Kersten (rechts) en een deel van zijn team. (Foto Annet Kooijmans)
Maurice Kersten (rechts) en een deel van zijn team. (Foto Annet Kooijmans) (Foto: )

Opfrisbeurt eeuwenoude 'uitspanning'

Nijmegen - "Het leukste moment van de dag is wanneer alle gasten tevreden aan tafel zitten en dat ik zie dat ze genieten." Aan het woord is Maurice Kersten (41), de nieuwe eigenaar én chef-kok van Restaurant Groenewoud. Restaurant Groenewoud, op de hoek van de Postweg en de Groenewoudseweg, is een begrip in Nijmegen. Het pand dient al meer dan 250 jaar als 'uitspanning', zoals zoiets in goed Nederlands ook wel genoemd wordt.

Zo'n 250 jaar geleden was er een paardenstal en een plaats voor de koetsen zodat mensen, als de stadsmuren van Nymwegen gesloten waren, een nacht in de herberg konden verblijven. Een pand waar de geschiedenis vanaf druipt, getuige onder andere het uithangbord waarop het jaar 1763 met grote cijfers te lezen valt. Ga daar maar eens iets van maken dat in 2019 weer een uitspanning is. Immers, wie aan het voormalige Groenewoud denkt, denkt al gauw aan donkere ruimtes, sigaren en een oude biljarttafel. Er mag veel blijven maar de boel wordt vooral opgefrist. Maurice gaat, samen met vrouw en personeel, de uitdaging aan.

Maurice is een ervaren chef-kok en zijn geheim, dat overigens nogal voorspelbaar is, verklapt hij graag: "Alles wat je op tafel zet, moet goed zijn. Van het kleinste takje versiering tot de wijn die bij het gerecht past. Ik maak van het café een restaurant, waarbij veel bij het oude blijft en het pand in ere blijft, maar waar de boel wel is opgefrist en iets van tijdloosheid uitstraalt."

In de serre is het licht, de zon schijnt door de ramen, er staan frisse bloemen op de tafels die er uitnodigend gedekt uitzien. Om een kopje cappuccino te maken, heeft hij even tijd nodig, want de temperatuur moet goed zien en de melk moet wel schuimen, maar ook weer niet te ….

Kersten en zijn vrouw zijn energieke mensen. Ze wonen boven de zaak en kunnen zo, als ze niet oppassen, er de hele dag mee bezig zijn. Het restaurant is al geheel naar hun zin, nu moeten de zalen nog een keer opgefrist worden. Daar zijn de klaverjas- en bridgeclub nog altijd welkom en vindt ook het smartlappenkoor nog steeds zijn repetitiezaal. Het enige wat echt veranderd is, is dat je er nu gedurende de hele dag welkom bent. Gewoon voor een biertje of een lunch, maar ook voor een mooie maaltijd.

Veel producten komen uit de regio, zoals de asperges van Muskens, de aardappelen van boer Daamen en het brood van Hans de Bakker. "Groenewoud", aldus burgemeester Bruls bij het 250-jarig bestaan, "een symbool van stabiliteit in een sterk veranderende samenleving."

www.restaurantgroenewoud.nl

(Tekst: Annet Kooijmans)