Volgens bewoonsters Margreet en Ivo is het bij de Vonk bijzonder fijn wonen. (Foto: Maaike van Helmond)
Volgens bewoonsters Margreet en Ivo is het bij de Vonk bijzonder fijn wonen. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Bijzonder wonen in de Hazenkamp

Nijmegen - Achtentwintig mensen, één hond en één kat, dat zijn tegenwoordig de bewoners van Woonvereniging de Vonk aan de Johanna de Lestonnacstraat in Nijmegen. Waar vroeger nog een oud schoolgebouw stond, staat inmiddels alweer 25 jaar een architectonisch hoogstandje van de hand van Architectenbureau Mecanoo. Een jubileum dat vraagt om een feestje.

Wie een kijkje neemt bij het bijzondere gebouw zal niet snel vermoeden dat het hier huurwoningen in de sociale sector betreft. "Het is echt prachtig, vind je niet?!", meent Ivo Bartels die hier al sinds 2000 woont. "Niet zo vreemd dus dat heel wat mensen hier graag willen wonen."
Wonen bij de Vonk gaat echter niet zomaar. Bewoonster Margreet van Aken: "Om te beginnen betreft het hier een woongroep van ouderen. Nieuwe bewoners moeten dus in ieder geval de vijftig zijn gepasseerd." En dat is niet het enige waar mensen aan moeten voldoen om een plaatsje op de wachtlijst te bemachtigen. "We verwachten toch ook wel een actieve bijdrage van nieuwe bewoners. Een belangrijke vraag bij de kennismaking met potentiële nieuwe bewoners is dan ook altijd wat zij zouden kunnen bijdragen aan onze vereniging." Ivo: "En dan heb je natuurlijk ook nog de regels die gelden voor het in aanmerking komen voor een huurwoning in de sociale sector. Je verzamelinkomen mag tegenwoordig simpelweg niet meer te hoog liggen."
Desondanks zijn er nog steeds meer dan genoeg mensen die hier graag zouden willen wonen. Ivo: "En het is hier ook gewoon ontzettend fijn. We zijn weliswaar een woongroep, maar respecteren allemaal elkaars privacy. En tegelijkertijd wordt er ook weer ontzettend veel georganiseerd: samen eten, samen film kijken, samen borrelen en ga zo maar door. Géén bingo trouwens. Als je daarvan houdt, ben je bij ons niet echt aan het juiste adres", voegt ze lachend toe. "Maar hier hoef je echt nooit achter de geraniums te zitten."
"Fijn is ook dat je hier mensen om je heen hebt op wie je kunt terugvallen, mocht dat een keer nodig zijn", gaat Margreet verder. "We zijn zeker geen zorginstelling, zorg moeten wij dan ook net als iedereen gewoon buitenshuis zoeken, maar we staan wel allemaal voor elkaar klaar. Zeg maar als hele goede buren die elkaar ook echt kennen en niet alleen van het vriendelijk gedag zeggen omdat dat nu eenmaal zo hoort, zoals tegenwoordig vaak bij buren het geval is. Die betrokkenheid vragen wij ook van nieuwe bewoners."
Zo biedt de Vonk inmiddels dus al 25 jaar een fijne woonplek aan een groep enthousiaste ouderen. En dat vraagt om een feestje. Ivo: "Zondag 14 april bestonden we echt 25 jaar en hebben we met alle bewoners heerlijk geluncht. Vrijdag 7 juni pakken we het grootser aan met een feest voor bewoners, omwonenden, mensen op de wachtlijst, vrienden, familie en andere genodigden. Want ja, ook feest vieren kunnen wij hier bijzonder goed!"

www.woonverenigingdevonk.net

(Tekst: Maaike van Helmond)