Sam, Terna, Loes en Pepijn (v.l.n.r.) verzorgen samen met de deelnemers van de Start Academy het Get Up Festival.
Sam, Terna, Loes en Pepijn (v.l.n.r.) verzorgen samen met de deelnemers van de Start Academy het Get Up Festival. (Foto: Jimmy Israël)

'Vrijwilligerswerk is aanstekelijk'

Door: Jimmy Israël

Eerste editie Get Up Festival

Ontdekken waar je hart ligt, terwijl je een steentje bijdraagt aan de samenleving. Jongeren van de Start Academy aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen komen tot de ontdekking dat vrijwilligerswerk niet alleen waardevol is, maar ook erg nuttig. Met een zelf georganiseerd festival op het Honig-terrein hopen ze anderen aan te steken.

Nijmegen- "Leren in een praktijksetting met een concrete opdracht is één van de pijlers van de Start Academy", legt coach aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) Pepijn van Hove (34) uit. "De academy is opgezet voor jongeren die niet goed weten wat ze willen studeren als ze klaar zijn met de middelbare school of op een later moment vastlopen in hun studiekeuze. Persoonlijke ontwikkeling is daarbij een belangrijk onderdeel. Tijdens het Get Up Festival op 22 juni laten deze jongeren zien dat je iets voor een ander kunt doen, terwijl je aan jezelf werkt."

Dit jaar werkt de Start Academy met het thema 'maatschappelijke diensttijd'. In samenwerking met de Vrijwilligerscentrale lopen de jongeren drie dagen mee op verschillende locaties als vrijwilliger en passen zo het geleerde in de praktijk toe. "Ik mocht een kijkje nemen bij filmfestival Go Short, liep mee achter de schermen bij de kledingbank en hielp demente ouderen tijdens een bingoavond", vertelt Loes Kuijpers (19). "Het was leuk om te zien hoe fanatiek de ouderen meededen en genoten van de avond. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen en daarom wil ik volgend jaar beginnen met de studie social work aan de HAN."

Vrijwilligerswerk blijkt niet alleen waardevol, maar ook nog eens leuk te zijn. Een aantal van de studenten heeft ervoor gekozen om hun vrijwilligerswerk te verlengen. Om anderen aan te sporen een bijdrage te leveren aan de samenleving, organiseren ruim veertig deelnemers van de Start Academy het Get Up Festival. "Ook dit is een belangrijk leertraject voor ons", vertelt Sam Perrée (18). "Het is een hele uitdaging om samen te werken met zo'n grote groep mensen. Je leert daardoor hoe belangrijk goede communicatie is."

Voormalig Start Academydeelneemster Terna Diawara (23) helpt mee bij de organisatie als peer coach. Ze schiet te hulp waar nodig. "Het is leuk betrokken te blijven bij de Start Academy en bij dit project. Er komen allerlei facetten van organisatie aan bod. Van posters maken tot het boeken van artiesten; je moet met vele onderdelen rekening houden." Tijdens het festival volgen deelnemers workshops over gedrag, sociaal ondernemerschap en solliciteren. Sam vertelt: "We maken er een leuke dag van met live muziek, een dj, exposities, gesprekken en een hapje en drankje."

Het Get Up Festival start op 22 juni om 17.00 uur en vindt plaats op het Honig-terrein. Kaarten kosten €2,50 in de voorverkoop of €5,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website:

www.getupfestival.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden