Een thuiswedstrijd voor cabaretier Wouter van de Waterbeemd tijdens TheaterAvenue Nijmegen in het Kronenburgerpark. (foto: Jimmy Israël)
Een thuiswedstrijd voor cabaretier Wouter van de Waterbeemd tijdens TheaterAvenue Nijmegen in het Kronenburgerpark. (foto: Jimmy Israël) (Foto: )

'Elke cabaretier heeft wel iets unieks'

Door: Jimmy Israël

"Tijdens mijn jeugdperiode was ik alleen bezig met school en belandde ik in een burn-outsituatie. Om te onderzoeken wat ik leuk vond, deed ik allerlei cursussen en toen ontdekte ik mijn liefde voor cabaret. Dit is wat ik wilde en waar ik later mijn carrière van wil maken."

Nijmegen - Op het programma van TheaterAvenue Nijmegen staat een ongewoon lange titel voor een cabaretvoorstelling. Nijmegenaar Wouter van de Waterbeemd staat op 23 juni op de bühne in het Kronenburgerpark met zijn stuk 'Hoe juf Jannie de kat achterna ging en waarom dat nou eenmaal zo is'.

Het is niet voor het eerst dat de Nijmeegse cabaretier op een festival optreedt. Zo gaf hij al een voorstelling tijdens het Waalzinnig Festival in 2016, een festival waarin mensen met en zonder beperking samenwerken. "Mijn autisme heeft zo z'n voor- en nadelen. Enerzijds heb ik als autist een soort van 'helikopterview' op alledaagse dingen en doorzie ik eigenaardigheden die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Dan denk ik 'het is eigenlijk wel gek dat we dat zo doen'. Dat is goed voer voor een cabaretstukje. Anderzijds vind ik het moeilijk om structuur aan te brengen in het maakproces van een show. Ik vind het heerlijk om vijftien minuten aan het woord te zijn, terwijl iedereen stil is", lacht Wouter.

Wouter zit in het derde jaar van de cabaretopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. "Ik leer hier hoe je het vak goed uit moet voeren. Zo is de 'waarom-vraag' achter de grappen een belangrijk onderdeel. Dit is belangrijk om een gestroomlijnd stuk te kunnen maken dat goed in elkaar zit. Gedurende de vakanties treed ik op met de stukken die ik tijdens mijn studie produceer."

Een voorbeeld in de cabaretwereld heeft Wouter niet. "Daarin schuilt het gevaar dat je dingen gaat overnemen van je idool. Elke cabaretier heeft wel iets unieks, wat alleen hij of zij goed kan. Dat moet je uitzoeken en als je het gevonden hebt moet je dat omvormen tot een theaterstuk. Ik wil niet imiteren."

TheaterAvenue Nijmegen is een driedaags festival met dans, muziek, theater en cabaret. Op de zondag van het festival staat Wouter in een tent waar circa veertig toeschouwers in passen. "Het is fijn dat ik voor dit optreden niet twee uur in de trein hoef te zitten", lacht hij. "Vaak is het een uitdaging om op een festival op te treden, vanwege de rumoerigheid. Mijn stukken hebben een kop en een staart met daar tussenin een rode draad, waarbij een zekere focus nodig is. In 'Hoe juf Jannie de kat achterna ging en waarom dat nou eenmaal zo is' stel ik vraagtekens bij dagelijkse vanzelfsprekendheden en laat ik ongeschreven regels aan bod komen. Voor velen zal het dan ook een feest der herkenning zijn."

TheaterAvenue Nijmegen vindt plaats van 21 t/m 23 juni in het Kronenburgerpark. Wouter treedt op zondag 23 juni op om 12.30u en 14.30u en deelt de theatertent met acts Rouxlala en Vlamousse. Entreeprijs bedraagt €5,-. Meer informatie op www.theateravenue.nl en www.facebook.com/wouterspeelt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden