Wilma Fransen in de weggeefwinkel in Groesbeek
Wilma Fransen in de weggeefwinkel in Groesbeek (Foto: Annet Kooijmans)

Weggeefwinkel in Groesbeek

Groesbeek - Ach, dat is een leuk jurkje. Maat 40. Nee, dat lukt niet. Maar dit jasje, maat 42, dat passen we even aan. Ook leuk, die babykleertjes. Maatje 56. Zo schattig. In de weggeefwinkel ligt van alles en je mag het zo meenemen. Je hoeft niet bang te zijn dat het vies of kapot is, want het is allemaal mooi spul. "Soms hangen de kaartjes van de winkel er nog aan", zo vertelt oprichtster Wilma Fransen.

Meevallertje

Wilma was jarenlang werkzaam in de wijkzorg en maakte vaak mee dat mensen kledingstukken weg wilden doen, maar niet in de vuilnisbak. "Mensen zijn soms afgevallen, of juist aangekomen, en willen hun kast opruimen. Weggooien is zonde en ik wist vaak wel weer iemand die iets nodig had. Vaak zocht ik dan mensen met een kleine portemonnee die ik echt blij kon maken met zo'n meevallertje. Zo fijn om te doen." En zo ontstond een jaar geleden het idee om een weggeefwinkel te organiseren. In samenwerking met Forte Welzijn, RIBW, de buurt en voorzieningencentrum Op den Heuvel, was het al snel voor elkaar en draait er nu 1 x in de 14 dagen een weggeefwinkel op de Stekkenberg en in juli start er ook een in de Paulus Potterstraat.

Mooi en schoon

Wilma Fransen, een zeer meevoelend en meedenkend mens, loopt in de weggeefwinkel en kijkt alert om zich heen. Ze hangt een truitje recht, helpt een meneer met het zoeken van een zomerjack en vertelt over het jonge stel dat zojuist het pand dolgelukkig verliet met een serie prachtige babykleertjes. Ook is ze attent voor de vrijwilligers die via het RIWB worden geleverd. Wilma weet dat er veel mensen zijn met een laag inkomen en voor wie zo'n weggeefwinkel echt een uitkomst is.

Tweede-leven-kleding

"Ik begon hiermee met een dag in de week, maar nu ben ik er veel meer tijd mee bezig. Als ik thuiskom, staat er vaak een zak met kleren bij de voordeur. Die zoek ik dan uit. Mooie, schone spullen gaan naar mijn winkel, kleren met verfvlekken of gaten gaan eruit. Het is goed voor het milieu, spullen krijgen een tweede leven, én het is fijn mensen blij te maken.
De meneer die zojuist een jas paste, doet hem nog even aan om te laten zien hoe hij staat. Meneer komt uit Syrië, spreekt redelijk Nederlands en showt het jasje met verve. Het zit als gegoten en lijkt voor hem gemaakt. Hij bedankt en verlaat blij het pand. Wat wil je nog meer? Nou, dat weet Wilma wel: "Graag nog meer mensen blij maken."

Openingstijden

De weggeefwinkel is op de Pauluspotterweg op 3 en 17 juni, 8 en 22 juli.
De vestiging Op den heuvel is 12 en 26 juni, 3, 17 en 31 juli.

(Tekst Annet Kooijmans)

Meer berichten