Foto: Duikteam De Kaaiman Nijmegen)

Escaperoom onder water

Wijchen - Op de bodem van recreatieplas de Berendonck in Wijchen heeft Duikteam De Kaaiman uit Nijmegen een escaperoom gerealiseerd. "Net zoals bij andere escaperooms moeten deelnemers vraagstukken oplossen en zo snel mogelijk een code zien te kraken. Reguliere escaperooms bevinden zich veelal op het land of in een gebouw maar deze ruimte bevindt zich op 18 meter onder het wateroppervlak en is alleen bereikbaar voor duikers. Het concept van deze escaperoom is ook anders dan anders omdat niet duikers vanaf de kant moeten meehelpen om puzzels op te lossen. De ruimte heeft slechts één in- en uitgang die alleen bereikt kan worden met een duikuitrusting en die alleen toegankelijk is voor de geoefende duiker. Dit maakt dat deze escaperoom enig is in zijn soort. De vereniging heeft met dit concept iets unieks in handen en we mogen het dan ook met recht een wereldprimeur noemen'', aldus Mike Kuijpers voorzitter van Duikteam De Kaaiman. Burgemeester Bruls lost 16 juni om 14.00 uur het startschot waarna de eerste groep duikers onder het wateroppervlak verdwijnt. Vanaf dat moment begint de klok te tikken...

Het spel: de overlevering vertelt dat er vroeger op dit terrein een onderwaterlaboratorium van Jacques-Yves Cousteau heeft gestaan. In het laboratorium was men bezig met baanbrekend onderzoek naar de mogelijkheid voor de mens om te kunnen leven onder water. Het onderzoek is destijds om onduidelijke redenen plotseling gestopt en veel van de resultaten van het onderzoek zijn daarbij verloren gegaan. Het is de taak aan de deelnemers om de teloorgang van het laboratorium te onderzoeken en om het verhaal terug in de geschiedenis boeken te krijgen. Met een oud logboek en een set veiligheidsinstructies begint de zoektocht. Verschillende puzzels, aanwijzingen leiden de onderzoekers naar verschillende ruimtes die zich boven én onder water bevinden en alleen de meest oplettende deelnemers weten uiteindelijk de code te kraken waarmee ze de ware toedracht achter de teloorgang te weten komen.

De Aquavilla is in 1989 gebouwd en te water gelaten en onlangs gemoderniseerd. Vanaf de kant wordt verse lucht in het huis gepompt en er is een nieuwe glasvezelkabel naar het huis aangelegd. Via deze lijn worden de duikers met drie camera's vanuit de controlekamer in de gaten gehouden en is het mogelijk om onderling te communiceren via de intercom. Het huis heeft ook een nieuwe ledverlichtingsinstallatie gekregen die zoveel licht geeft dat de locatie van het huis onder water vanaf de kant zichtbaar wordt in het donker.

Het onderwaterhuis (Aquavilla) heeft de vorm en omvang van een zeecontainer en de ruimte is ingericht met bankjes en een tafel. Via de ramen die rondom in het huis zitten, hebben de duikers zicht op het onderwaterleven en zie je het onderwaterleven aan je voorbij zwemmen. Bijzonder aan het huis is dat het van binnen volledig droog is en dat duikers in het huis hun duikbril en duikfles niet hoeven te gebruiken. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden