Lezing: de eeuwenoude Lange Hezelstraat

Nijmegen - Stadshistoricus Rene van Hoften verzorgt dinsdag 25 juni een lezing over de eeuwenoude Lange Hezelstraat. De lezing is in 't Oude Weeshuis aan Papengas 8 in Nijmegen. Aanvang 14.00 uur, entree 4,00 euro. Er kunnen maximaal 70 personen in de Waalzaal, vol=vol.

Tweeduizend jaar geschiedenis voor een straat van nog geen 300 meter lang levert een keur van verhalen, anekdotes, gegevens op voor in de geschiedenis van de Benedenstad geïnteresseerde Nijmegenaren. Een Romeinse grindweg, laatmiddeleeuws aardewerk, skeletten van nonnen en weeskinderen, het lag er allemaal in de bodem aan weerszijden van de straat. Diepe kelders van 600 jaar oud, tongewelven, waterputten, trappartijen, het komt bij opgravingen allemaal naar boven. Met daarbij flink wat bierbrouwerijen zoals Het Lemke, de Zon, de Lelij, de Drie Ringen en de Eenhoorn. Met hun kuipen en ketels voor het brouwen van het Nijmeegse molbier.

De Lange Hezelstraat was de scheidingsweg tussen wijk D en wijk B, maar ook tussen Boven- en Benedenstad en liep naar de Hezelpoort, onderdeel van de walmuur. Leven en dood lagen hier dicht bij elkaar, er waren drie pesthuizen, de beroemde Nijmeegse pestdokter Van Diemerbroeck was kind aan huis. Een aantal stadskastelen was er gevestigd, diverse burgemeesters en garnizoenscommandanten hadden er hun optrekjes. Dienstbodes liepen er af en aan. De straat was ook de verbindingsweg met het westen, met het land van Maas en Waal. De boeren passeerden er met hun karren vol producten naar de groentemarkt. Dat betekende stalhouderijen, herbergen, tapperijen, een daarvan heette niet voor niets 'De Dorstige Boer'.

De twee Nijmeegse weeshuizen lagen in de zijstraten de Hessenberg en de Begijnenstraat. Na de afbraak van de stadswallen kregen veel winkelpanden een nieuwe pui in Jugendstil, Art Deco of Amsterdamse School. Er lag ook een katholieke meisjeskweekschool. De verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog zijn aan de straat voorbij gegaan en daarmee ademt zij nog steeds de authentieke sfeer uit.

Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten