Afgelopen vrijdagavond 14 juni is het vernieuwde Maasplein feestelijk geopend door wethouder Bert Velthuis en ambassadeur van Operatie Steenbreek, Margot Ribberink.
Afgelopen vrijdagavond 14 juni is het vernieuwde Maasplein feestelijk geopend door wethouder Bert Velthuis en ambassadeur van Operatie Steenbreek, Margot Ribberink.

Maasplein: van asfalt naar Romeins groen

Nijmegen - Nijmegen-West, ofwel Ulpia Noviomagus is de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland. Er woonden in de tweede eeuw zo'n 5.000 à 7.000 mensen, Bataven en Romeinen. Op het Maasplein is deze geschiedenis nu op een unieke manier zichtbaar gemaakt, met groen dat de Romeinen naar Nijmegen brachten.

De gemeente en een aantal bewoners hebben nagedacht over een groene invulling van het stenige plein. Met resultaat: het plein is nu een levende, groene getuige van de geschiedenis. Hiermee past het perfect bij de campagne Operatie Steenbreek van De Bastei: Stenen eruit, GROEN erin! Afgelopen vrijdagavond 14 juni is het vernieuwde Maasplein feestelijk geopend door wethouder Bert Velthuis en ambassadeur van Operatie Steenbreek, Margot Ribberink.

Net ten zuiden van de Waal liggen de resten van monumentale gebouwen zoals de openbare thermen. En rond de stad lagen uitgestrekte grafvelden. Wie in Nijmegen-West woont, lééft op geschiedenis. Naast de plek waar nu het Maasplein ligt, stonden 1900 jaar geleden twee Romeinse tempels. De omtrekken van de tempels zijn zichtbaar op de stoepen en straten door het gebruik van een andere kleur steen. Op het Maasplein zelf was de omtrek van een luxe huis te zien. Het steen en het asfalt is op het Maasplein vervangen door groen: een oppervlakte van 2100 m2 is getransformeerd in een groene oase. Omgerekend naar stoeptegels, praten we over maar liefst 23.000 tegels die zijn ingeruild voor groen. Een prachtige aanvulling op de campagne Operatie Steenbreek. De teller staat nu, voor dit jaar, al op ruim 73.000 tegels.

Romeinse planten

Op het groene Maasplein staan planten waarmee de Romeinen tweeduizend jaar geleden hun tuinen versierden zoals rozen, hazelaar en moerbei. Ook de kastanje is door de Romeinen naar Nederland gebracht. Het plein ademt dus de Romeinse historie, maar is ook een groene ontmoetingsplek en een plaats waar kinderen met elkaar kunnen spelen. Voor De Bastei, die de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen voert, is dit een uniek voorbeeld van hoe groen en historie elkaar kunnen versterken.

Stenen eruit, groen erin!

Met het Maasplein is er weer een stenen plein in Nijmegen groener gemaakt. Een groene stad is belangrijk om hitte tegen te gaan en regenwater beter weg te laten lopen. Ook is een groene omgeving beter voor het welzijn van mensen én prettig voor vogels en vlinders.

www.debastei.nl/steenbreek

Meer berichten