Pierre en Jessica Hopman en Fenna Bruijsten zijn samen de eigenaren van HARM's hoeve.
Pierre en Jessica Hopman en Fenna Bruijsten zijn samen de eigenaren van HARM's hoeve. (Foto: )

HARM's hoeve: 'stad en platteland verbinden'

Malden - Er loopt een verdwaalde kip onder de stoel door. "Die gaat zo wel weer naar buiten", zegt Fenna Bruijsten, één van de oprichters van belevenisboerderij HARM's hoeve. Het is even zoeken, maar ergens tussen Malden en Heumen staat sinds kort een opvallende ronde stal, een zogenaamd Round house. Een stal waarin koeien en kalveren rustig rondscharrelen terwijl kinderen, ouders en grootouders enthousiast rondkijken naar het leven op het platteland.

Vanuit het restaurant kijken we naar buiten. Het ziet er gezellig uit, zelfs in de regen. Een supergrote zandbak, een trampoline, heel veel boerderij-achtig speelgoed, een loslopende koe, een pony, koeien met hun kalveren in de ronde, open stal. Blondie, de koe die bijna moet kalveren en graag een tijdje ongestoord haar gang wil gaan, staat een beetje apart. Ze laat zich aaien, dat wel, maar als ze het zat is, draait ze haar bruin-witte kop gewoon de andere kant op. Verderop liggen wat verdwaalde eieren in het stro die enthousiast worden opgeraapt door een peuter.

Eieren uit de fabriek?

Aha, eieren komen dus niet uit de fabriek, een kalf is een baby van een koe, een stier herken je 'aan zijn onderkant' en een geit is iets anders dan een schaap. Fenna, die samen met Pierre en Jessica Hopman de belevenissenboerderij heeft opgezet, is een snelle spreekster. Ze barst van de energie en terwijl ze praat, kijkt ze even snel op haar telefoon, geeft een collega antwoord, ziet dat er een flinke regenbui aankomt en houdt een ondeugende kip in de gaten.

Verbinding

Fenna: "We willen de stad met het platteland verbinden en zo kwamen we op dit idee. En dat idee is een boerderij, horeca en winkel. We zijn een bedrijf, jazeker, maar met als missie het platteland bij de stad te brengen. De dieren zijn productiedieren die na een mooi leven deels bij ons in het schap te koop zijn. We bieden voor kinderen maar ook voor hun ouders en grootouders een beleving."

Het is een diervriendelijk bedrijf met dieren die allemaal ingeënt zijn tegen overdraagbare ziektes, denk aan de beruchte Q-koorts. Behalve vee is er ook land dat de hoeve pacht en waar gemakkelijk de mest naar toe gebracht kan worden. "We proberen zoveel mogelijk milieuvriendelijk te werken met bijvoorbeeld lokale leveranciers om zo min mogelijk kilometers te maken."

De kip die om ons heen scharrelt, heeft trek en fladdert richting een stukje appeltaart van een van de gasten. Fenna pakt het beestje rustig op en zet haar buiten. Een peuter voert de kip vervolgens wat legkorrels en zo heeft iedereen zijn of haar plekje in de keten weer gevonden.

HARM's hoeve is gevestigd aan de Westerkanaaldijk 5 in Malden. Geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

www.harmshoeve.nl

(Tekst: Annet Kooijmans)

Meer berichten