Auteur Wilfried Uitterhoeve verdiepte zich in de rijke historie van het pand aan de Oranjesingel 42. (Foto: Maaike van Helmond)
Auteur Wilfried Uitterhoeve verdiepte zich in de rijke historie van het pand aan de Oranjesingel 42. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Nieuw boek: Oranjesingel 42

Nijmegen - "Er heeft zich zoveel afgespeeld in het pand aan de Oranjesingel 42, ontzettend interessant om mij daarin te mogen verdiepen." Vandaar dat Nijmegenaar Wilfried Uitterhoeve ook meteen ja zei toen hem werd gevraagd een boek te schrijven over dit bijzondere pand. Het resultaat: een verwonderde terugblik met als titel 'Oranjesingel 42'.

"Een behoorlijke klus", begint Wilfried te vertellen. "Ik heb heel wat tijd doorgebracht in diverse archieven om zo veel mogelijk over de rijke historie van dit pand te achterhalen."

Nachtkroeg

Zo ontdekte hij dat het in de loop van de twintigste eeuw onderdak heeft geboden aan een bijzondere reeks gebruikers. "Een jonkheer, een advocaat, studentencorps (NSC), sociëteit (Roland), Wehrmachtsheim, een YMCA, mensa, Trefcentrum, een grond raad (de USN), actiecentrum, nachtkroeg, drukkerij (SSN) en politiek cultureel centrum O42 dat er tot 2000 heeft gezeten."

Spiegel

Zelf was Wilfried er vroeger ook regelmatig te vinden. "En met mij door de jaren heen vele duizenden studenten en jongeren. Het pand was voor velen het bruisende centrum van hun bestaan wat het maakte tot een spiegel van het veranderende culturele en politieke klimaat in Nijmegen. Helaas is dit alles verloren gegaan toen O42 in 2000 werd 'vermoord'. Iets soortgelijks zal er in Nijmegen nooit meer komen."

Niet vergeten

Alles bij elkaar is het een bundeling van heel wat mooie verhalen geworden. Een aanrader om te lezen voor iedereen die zelf ooit ook nog rondgelopen heeft bij de Oranjesingel 42 of die simpelweg geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nijmegen.

"Als je dit soort verhalen niet op papier zet, worden ze op den duur vergeten en dat zou zonde zijn." Via zijn boek probeert Wilfried dit te voorkomen. Net als met zijn andere boeken trouwens, want Oranjesingel 42 is zeker niet het eerste geschiedkundige boek van de hand van deze auteur. Eerder al schreef hij boeken als 'Nijmegen binnen en buiten de singels' en 'De nieuwe historische atlas van Nijmegen'.

Volgend project

En nu het boek is afgerond, is het nu even tijd voor rust? "Integendeel, ik ben altijd met meerdere projecten tegelijk bezig", vertelt Wilfried enthousiast. "Voorlopig alleen even niet specifiek over Nijmeegse geschiedenis, maar je weet nooit wat er nog op mijn pad komt. Er is immers nog meer dan genoeg waar over geschreven kan worden en Nijmegen is een zeer dankbare stad om over te schrijven met bovendien een zeer rijke en interessante historie."

Oranjesingel 42 is sinds afgelopen weekend voor 19,50 euro verkrijgbaar bij boekhandels en te bestellen via Uitgeverij Vantilt.

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten