Dirigente Sara  Di Marco.
Dirigente Sara Di Marco. (Foto: )

Ambtenaar laten zich muzikaal horen

Nijmegen - Het Nijmeegs gemeentekoor Cantiamo treedt maandag 24 en donderdag 27 juni op in de Mariënburgkapel in Nijmegen en doet dit onder de bezielende leiding van dirigente Sara Di Marco. "Er wordt strak gerepeteerd en af en toe moet ik echt wel streng zijn", aldus Sara.

Haar naam is Italiaans, haar bloed voor een deel ook en haar uitstraling is volop warmbloedig. Met passie en perfectie begeleidt Sara de 26 (oud-)ambtenaren naar een afwisselend, meerstemmig en vooral blij concert.

Het koor viert een lustrum en op de uitnodiging, gemaakt door koorlid Marie José, zien we hoe het koor in die 5 jaar een prachtige taart heeft gebakken waarbij dirigente Sara van bovenaf aanwijzingen geeft waar de nootjes geplaatst moeten worden.

Vitale medewerkers

Eric is één van de zangers die vanaf het begin lid is van dit koor. Hij vertelt hoe de gemeente als werkgever de vitaliteit van de medewerkers stimuleert door bijvoorbeeld gezond eten te propaganderen, meer te fietsen, maar óók door te zingen. Vanuit dat idee werd het koor gevormd en één keer in de week wordt er in de pauze gerepeteerd.

"Dat is best kort en er moet dan ook hard gewerkt worden", weet Eric. "Sara is inspirerend, expressief en streng. En dat is goed. Ze haalt uit mensen wat erin zit en soms zelfs meer. Zo leerde ik dat samen zingen echt iets bijzonders is, waarbij het ook aankomt op goed naar elkaar luisteren. Ik ontdekte dat een lied instuderen niet zo ingewikkeld is maar dan roept Sara: 'nu gaan we echt muziek maken'. Zo leerde ik zingen met mijn hart, met de intentie van het lied." Sara vult aan: "En alle neuzen moeten dezelfde kant opstaan!"

Het koor is verdeeld in 6 tenoren, 4 bassen, 10 alten en 6 sopranen en de zangers hebben allemaal een milde stemtest achter de rug.

Het repertoire varieert van licht klassiek tot musical en van Balkan tot een lied van Annie MG Schmidt. Cantiamo zingt grotendeels a capella maar tijdens de komende optredens is er begeleiding van pianiste Kate Roberts en fluitiste Hilde Desmet.

Genieten

Sara spreekt op z'n Italiaans, overtuigend, met brede gebaren, rollende erren en fraaie uithalen. Ze gebruikt mond, handen en ogen als ze vertelt hoe een koor een goed koor wordt: "Door te oefenen en te oefenen en te herhalen en te herhalen. En vooral door te genieten van het zingen, van de klank, van het muziek maken… We willen echt iets moois neerzetten."

Tijdens het lustrumconcert kan het publiek luisteren naar de mooiste liederen uit de afgelopen vijf jaar, aangevuld met nieuw werk.

Het optreden maandag 24 juni in de Mariënburgkapel in Nijmegen begint om 12.30 uur en is een try out, de toegang is gratis. Het tweede optreden donderdag 27 juni staat om 19.30 uur, de entree bedraagt dan 5,00 euro.

NASCHRIFT: VANWEGE ZIEKTE VAN DE DIRIGENT ZIJN BEIDE OPTREDENS GEANNULEERD

(Tekst: Annet Kooijmans)

Meer berichten