Burgemeester Bruls met twee leden van het #Vteam.
Burgemeester Bruls met twee leden van het #Vteam. (Foto: Eric van Haalen)

'Vierdaagse stabiel evenement'

Nijmegen - "We zien de Vierdaagse en de feesten positief tegemoet. Want wees nu eerlijk, daar kun je toch alleen maar positief over zijn?!" Met die woorden opende burgemeester Bruls de jaarlijkse persconferentie waarin de nationale pers wordt bijgepraat over hét evenement van Nijmegen. "Het grootste gratis openlucht evenement van Nederland. Ogenschijnlijk schudden we dat elke keer zo uit onze mouw, maar achter de schermen is er weer ontzettend hard gewerkt."

Vanuit de burgemeester dan ook niets dan lof voor de organisatie. "De Vierdaagse is een immens iets qua organisatie, maar het zorgt ook voor immens plezier en immense trots. Na al die jaren is het uitgegroeid tot een stabiel evenement en dat is waarschijnlijk ook de kracht."
Dat stabiele zorgt er ook voor dat er tijdens de persconferentie niet al te veel nieuws meer werd gepresenteerd. Niet vanuit de gemeente, maar ook niet vanuit de organisatie van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten. Burgemeester Bruls: "Wellicht dat sommigen van jullie de eikenprocessierups als nieuws zien, maar dat is geen reden om ongerust te zijn. We hebben niet overal invloed op, maar we zetten in op de koolmees", lacht hij. "Die lusten graag rupsen, vandaar dat we preventief een aantal nestkasten voor de koolmees hebben opgehangen."

Genderneutraliteit

Ook marsleider Henny Sackers wil niet al te veel op de eikenprocessierups ingaan. "We zijn ons bewust van het probleem en informeren de wandelaars hier zo goed mogelijk over. Verder valt er niets over te melden." Andere punten vindt hij namelijk veel interessanter om onder de aandacht te brengen. Zo is het dit jaar bijvoorbeeld honderd jaar geleden dat de eerste vrouw aan de start van de Vierdaagse verscheen. "Daarnaast nemen we het onderwerp genderneutraliteit bij de Vierdaagse zeer serieus. Vandaar dat wij een verkennend sport-geneeskundig onderzoek hebben laten uitvoeren waaruit blijkt dat ook vrouwen prima vijftig kilometer per dag moeten kunnen lopen. Dit betekent niet dat we deze afstand ook gelijk verplicht gaan stellen voor de dames, maar we gaan het zeker wel verder onderzoeken."

Vijftig jaar feest

Tot slot is het woord aan Walter Hamers van Stichting Vierdaagsefeesten. "Dit jaar is het de vijftigste editie van de feesten", vertelt hij trots. "En net als elk jaar belooft het weer een spectaculaire week te worden." Met een paar extraatjes welteverstaan. "Zo is er in de Stevenskerk een expositie over vijftig jaar Vierdaagsefeesten en trakteert de stichting mensen die net als 'wij' tussen 13 en 19 juli jarig zijn." Ben jij die week jarig, stuur dan een bewijs van je geboortedatum en je top-3 van de StevenskerkLive concerten van dit jaar naar info@vierdaagsefeesten.nl met als onderwerp 'jarig' en wie weet ontvang jij dan als cadeautje een vrijkaartje voor een van deze concerten (zolang de voorraad strekt).

(Tekst: Maaike van Helmond)