Henny Sackers is klaar voor zijn tweede Vierdaagse als marsleider. (Foto: Maaike van Helmond)
Henny Sackers is klaar voor zijn tweede Vierdaagse als marsleider. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Marsleider: 'Niet sleutelen aan de Vierdaagse'

Nijmegen - Vorig jaar beleefde hij zijn vuurdoop als marsleider van de Nijmeegse Vierdaagse. Een vuurdoop die zo goed verliep dat Henny Sackers dit jaar eigenlijk maar één ding kan hopen. "Ik teken voor nog een Vierdaagse zoals vorig jaar! Grootste veranderingen hoef je van mij dit jaar dan ook niet te verwachten."

Sowieso stond het doorvoeren van spectaculaire veranderingen niet op zijn to-dolijst toen Henny de eervolle taak als marsleider op zich nam. "De Nijmeegse Vierdaagse zit na al die jaren zo goed in elkaar, daar moet je niet aan sleutelen, je moet alleen zorgen dat je meegaat met de tijd. Ik zie het dus meer als mijn taak om het succes van dit evenement in stand te houden."
Dat is wellicht wat makkelijker gezegd dan gedaan, want stiekem komt er nog heel wat bij zijn functie kijken. Helemaal als je weet dat Henny deze als eerste marsleider combineert met een fulltime baan, diverse nevenfuncties en natuurlijk ook nog zijn gezin. "Dat kan af en toe best hectisch zijn, dus het is vaak een kwestie van keuzes maken. Hoe graag ik ook overal bij aanwezig wil zijn en op alle uitnodigingen in wil gaan, dat is simpelweg niet mogelijk. Je wilt namelijk niet weten hoe veel uitnodigingen ik krijg", voegt hij lachend toe. "Het is telkens de afweging: moet ik iets echt doen of niet. Lastig dat ik daardoor mensen teleur moet stellen, maar het is helaas niet anders."

Incident met toiletpapier

Een werkwijze die zich afgelopen jaar volgens Henny heeft bewezen. "Ik heb alles weten te combineren, met als grootste beloning een perfect verlopen Vierdaagse. Ik heb alleen op de eerste dag publiekelijk mijn excuses aangeboden voor een te late levering van wat toiletpapier, maar op dat incidentje na..." Henny glimlacht weer als hij eraan terugdenkt. "Ik hoop dit jaar dan ook zeker op een herhaling van vorig jaar. Op deze manier zie ik het mijzelf best wel een tijdje volhouden als marsleider."
Ziet hij dan alles alleen maar positief tegemoet? "Nee, natuurlijk zijn er ook wel wat puntjes waar ik me zorgen over maak. Dit jaar met name om de bereikbaarheid van Nijmegen. Dat er aan de Waalbrug gewerkt zou worden, was allang bekend en er zijn dan ook meteen afspraken gemaakt dat dit geen invloed gaat hebben op de route van dinsdag. De lopers kunnen gewoon over de brug. Tot 1936 staken de lopers trouwens nog met bootjes de Waal over. Maar dat zou tegenwoordig geen alternatief meer zijn", lacht Henny. "Ik hoop alleen dat de werkzaamheden niet teveel vertragingen gaan opleveren voor de mensen die 's ochtends vroeg met de auto richting start gaan." En deze hoop heeft Henny niet alleen wat de Waalbrug betreft. "Tijdens de Vierdaagseweek staan er namelijk ook onderhoudswerkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de A325 gepland. Hopelijk leveren ook deze niet al te veel problemen op voor de lopers en voor de mensen die Nijmegen willen bezoeken voor de feesten. Uiteraard hebben we hierover volop gecommuniceerd richting de lopers zodat iedereen op de hoogte is en er rekening mee kan houden."

Market Garden

Zijn er verder nog bijzonderheden te vermelden over deze 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse? "Het is dit jaar natuurlijk 75 jaar geleden dat Market Garden plaatsvond, een gegeven waar wij uiteraard iets mee doen. Het is immers geweldig dat we hier 75 jaar na dato met zoveel nationaliteiten samen in vrijheid door dit gebied kunnen lopen. Daar moet je gewoonweg even bij stilstaan." Op verzoek van het vfonds is zelfs bekeken of de Vierdaagse voor deze ene keer geen extra lus zou kunnen maken over Driel. "Dit om de Poolse militairen te eren, een door velen vergeten groep die ook aan Market Garden deelnam. Helaas was dat toch niet realiseerbaar omdat het te veel extra kilometers zou betekenen. Maar we doen er in ieder geval van alles aan om toch zoveel mogelijk aandacht aan deze bijzondere gebeurtenis in de Nijmeegse geschiedenis te besteden. Zo lopen we de maandag voorafgaand aan de Vierdaagse ook mee met de Sunset March en zullen de lopers her en der uitingen tegenkomen die ze herinneren aan Market Garden."
En dan het laatste puntje waar iedereen altijd vragen over heeft: het weer. "En dat is nu net het enige waar ik echt geen invloed op heb, niemand trouwens. Onze eigen weerman houdt alles nauwlettend in de gaten en voor de rest is het op dit vlak wat mij betreft eveneens hopen op een herhaling van 2018!"

(Tekst: Maaike van Helmond)

Meer berichten