Sieneke brengt het levenslied van Nijmeegse bodem naar de Vierdaagsefeesten. Zij staat op 14 juli op het Joris Ivensplein. (foto: William Rutten)
Sieneke brengt het levenslied van Nijmeegse bodem naar de Vierdaagsefeesten. Zij staat op 14 juli op het Joris Ivensplein. (foto: William Rutten) (Foto: WILLIAMRUTTEN)

Lang leve het Nederlandstalige lied

Nijmegen - Eén van de artiesten die haar opwachting maakt op het Joris Ivensplein is Sieneke. Op zondag 14 juli zal zij vanaf 21.50 uur op het podium staan. De geboren en getogen Nijmeegse Sieneke werd ontdekt door haar idool Marianne Weber, die haar onder haar hoede nam tijdens Sienekes deelname aan het Eurovisie Songfestival (ESF) in 2010. "Elk jaar beleef ik weer hoe het was om daar op het podium te staan. De grootsheid van het ESF is ongekend. Het was heel jammer dat ik niet de finale wist te bereiken, maar ik hoor nog steeds terug dat elk jaar mijn nummer 'Ik ben verliefd (sha-la-lie)' in de Euroclub danstent van het evenement wordt gedraaid", lacht ze.

Het gaat voortvarend met Sieneke en onlangs bracht zij haar nieuwe single 'Bekijk 't maar' uit. "Het is wel spannend om een nummer te spelen dat nog niet zo lang geleden is uitgekomen. Tijdens het Muziekfeest op het Plein in Waalwijk zong ik het nummer voor een groot publiek en het is dan erg leuk om te zien dat het publiek lekker meedoet. Er staan leuke dingen op het programma voor het najaar en we zijn druk aan het voorbereiden voor het jubileum van volgend jaar. Dan is het tien jaar na mijn deelname aan het ESF."

Die-hards

Groots, maar op een andere manier is de sfeer van de Vierdaagsefeesten. "Elk optreden is voor mij speciaal en ik kijk extra uit naar sommige shows, zoals bijvoorbeeld tijdens de Vierdaagsefeesten. Je weet namelijk precies wat voor feest het is. Als klein meisje kwam ik er al als bezoeker en trad al op, op het Joris Ivensplein toen ik een jaar of veertien oud was. Ik vind het zo stoer dat er mensen zijn die overdag meedoen aan de vierdaagsewandeling en 's avonds nog even komen kijken. In 2013 heb ik zelf ook meegedaan en weet hoe zwaar het is. Ik heb hem helemaal uitgelopen, maar wat was dat zwaar. In de avonden kon ik alleen maar op de bank zitten, dus wat dat betreft zijn die feestvierders échte die-hards."

Kroegensfeer

Aan de andere kant van het centrum is het Hertogplein het tweede thuis voor Bennie Solo tijdens de Vierdaagsefeesten. Van zondag tot en met donderdag is hij op het plein als vertrouwd gezicht te zien. "Sinds 1995 mag ik hier een feestje komen verzorgen", vertelt de goedlachse Nijmeegse feestzanger. "Het Nederlands lied is altijd populair geweest, maar dankzij de vele talentenshows viert het genre hoogtij.

"Lekker meezingen in je moerstaal is laagdrempelig en triggert om gezellig mee te doen. In die zin zorgt het Nederlandse lied ook nog eens voor verbroedering. Ik vind het leuk om de mensen te entertainen met feestmuziek die de dagelijkse beslommeringen doet vergeten. Daarbij wil ik de hits en de sfeer uit de kroeg naar het feest op het Hertogplein brengen."

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten

Nieuws uit Nijmegen

Meer nieuws uit Nijmegen >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten